8WEEKLY

Buffy The Vampire Slayer

Artikel: Buffy The Vampire Slayer

Begin jaren 90 was er een ontzettend slechte horror comedy met zo’n stom verhaal dat het eigenlijk nog leuk was ook. In deze film spieste een blond meisje (Kirsty Swanson) er op los en was onze eigen Rutger Hauer te bewonderen als vampier. Die film is men tegenwoordig zo goed als vergeten, maar de gelijknamige TV-serie niet. De avonturen van Buffy en haar ‘Scooby gang’ worden door miljoenen kids over de hele wereld bekeken, en Sarah Michelle Gellar prijkt prominent in menig jongenskamer.

~

En nu is er dus het computerspel. De doos schreeuwt me trots toe dat dit spel alleen op de XboX te spelen valt. Dat is natuurlijk ook een manier om de concurrentie uit te schakelen. In het spel bestuurt de speler Buffy, die er wel uitziet als SM Gellar, maar haar stem is weer door iemand anders ingesproken. Kennelijk was de licentie voor de naam van Buffy al duur genoeg. De gameplay is an sich niet bijster origineel. Net als Lara Croft moet Buffy in een fraaie 3D-omgeving wat opdrachtjes vervullen, een vampiertje slachten en enkele verborgen dingen ontdekken.

Serieuze zaken

~

Qua graphics ziet Buffy er werkelijk prachtig uit. De sfeer uit de serie komt zeker goed tot zijn recht. Het spel kent een soort van tutorial level waarin Buffy’s mentor (Giles de Watcher) via kleine opdrachten de besturing van het spel uitlegt. Al spelende leer je hoe Buffy bepaalde handelingen kan uitvoeren zoals het spiesen van gedrochten en het schieten met een kruisboog. Dit alles gaat gepaard met de gebruikelijke Buffy humor. (“Can I have cookie?” “Oh Buffy, DO pay attention, this is serious!”)

Camera problemen

De besturing van Buffy is relatief vrij simpel en dat had in combinatie met de prachtige graphics een absoluut topspel kunnen opleveren. Helaas gaat dit spel gebukt onder hetzelfde euvel als vele andere 3D-actie adventures. De camera heeft af en toe een aparte manier van meedraaien. Als Buffy frontaal wordt aangevallen zie je soms de tegenstander niet omdat de camera weer eens verkeerd staat. Als dit zo nu en dan eens gebeurde, maar helaas blijkt dit meer regel dan uitzondering. Verder is de gameplay weinig vernieuwend, en omdat het vooral slachten en weinig puzzelen is raak je toch na een tijdje ietwat verveeld.

Conclusie

Al met al is het behoorlijk moeilijk om een gedegen conclusie te vellen over dit product. Buffy-fans zullen veel plezier aan dit spel kunnen beleven, op Buffy na zijn de stemmen van alle echte acteurs uit de tv-serie in het spel aanwezig. De doorgewinterde gamer heeft het waarschijnlijk allemaal al eens eerder gezien. Ben je echter een fan van dit genre, dan is Buffy toch een titel om eens naar te kijken, al is het alleen maar om de prachtige graphics.