Film / Films

Actie in een Mexicaanse ‘sloppenbajes’

recensie: How I Spent My Summer Vacation

Mel Gibson waagt een nieuwe poging om succes te bereiken met de sobere maar vermakelijke actiefilm How I Spent My Summer Vacation, ook wel bekend als Get the Gringovan debuterend regisseur Adrian Grunberg.

~

Gibson heeft een turbulente carrière achter de rug. Na kaskrakers als de Lethal Weapon-reeks en Braveheart kwam de 55-jarige acteur vrijwel alleen nog op een slechte manier in het nieuws. Hij probeerde de draad met Edge of Darkness weer op te pakken, maar zijn beoogde comeback draaide uit op een flop. Ook met The Beaver bereikte Gibson niet het gewenste resultaat. Nu probeert hij het met dit debuut van Adrian Grunberg, zijn regie-assistent tijdens Apocalypto.

Driver (Mel Gibson) voelt de hete adem van de politie in zijn nek als hij langs de grens van de Verenigde Staten en Mexico scheurt om zijn buit veilig te stellen. De bankovervaller wordt echter snel in de kraag gevat en door de Mexicaanse politie meegenomen. Hij belandt in de chaotische El Pueblito gevangenis in Tijuana, een complex dat meer weg heeft van een vervallen winkelcentrum in een sloppenwijk. Daar ontmoet hij al snel een 9-jarig Mexicaans jongetje (Kevin Hernandez), die hij ook wel Kid noemt, en diens moeder (Dolores Heredia).

Bescherming
Kid blijkt ‘beschermd’ te worden door de machthebbers in de bajes en wel om de reden dat hij iets heeft wat Javi (Daniel Giménez Cacho) graag wil hebben: een gezonde nier. Driver ontwikkelt zich tot een beschermende vaderfiguur, die Kid koste wat kost uit de handen van Javi wil houden om zo zijn leven te redden. Ondertussen probeert Driver te achterhalen waar zijn zakken met geld gebleven zijn, die na zijn arrestatie op mysterieuze wijze verdwenen waren.

Gibson zet een geloofwaardige en krachtige rol neer als de ruige Driver, die tegelijk alles doet om degene te beschermen om wie hij geeft. Met een speels gemak brengt hij humor in de film via scherpe oneliners. Ook Hernandez overtuigt als de rebelse Kid, maar weet ook zijn zachte kant te tonen.

Rammelend plot

~

Maar waar de  acteerprestaties en de actiescènes over het algemeen goed zijn uitgevoerd, rammelt How I Spent My Summer Vacation hier en daar wat in de plot. Zo is het niet erg geloofwaardig dat een gevangene vrijwillig een gevaarlijke transplantatie wil ondergaan op het moment dat de gevangenis ontruimd wordt en ook komt Driver er soms wel heel makkelijk vanaf.

Deze actiefilm speelt zich niet af in een typische setting als een moderne stad, maar in een vreemd soort gevangenis waardoor de sfeer wat grauwig is. How I Spent My Summer Vacation houdt het vrij sober en maakt amper tot geen gebruik van visual effects, waardoor de nadruk meer op ‘rechttoe-rechtaan’ gevechtsscènes ligt. Liefhebbers van oude actiefilms en Mel Gibson beleven misschien meer plezier aan deze film dan mensen met een voorkeur voor gelikte visuals, maar vermakelijk is hij wel.