Film / Films

De weg naar de hel

recensie: American Hustle

Some of this actually happened’, laat American Hustle weten bij de aftrap van de film. Dat zet de sfeer voor deze klucht die zijn naam (vertaald: Amerikaans gedoe) eer aan doet.

eer aan doet.

Hoofdrolspeler Christian Bale, die samen met Jared Leto strijdt om de titel ‘favoriete jojo-er van Hollywood’, kwam twintig kilo aan voor zijn rol. Elke kilo daarvan lijkt zich te hebben genesteld in zijn majestueuze buik, door de camera frequent en nadrukkelijk in beeld gebracht. Het is de grootste, maar zeker niet de enige transformatie in American Hustle.

Zwendelarij alom


~

Van het plot hoeft de film het niet te hebben. Oplichter Irving Rosenfeld (Christian Bale), die onder de dekmantel van zijn kledingstomerijen allerhande louche operaties uitvoert, begint een stomende liefdesrelatie met Sydney Prosser (Amy Adams). Zij gebruikte haar zwoele blik om weg te rennen van haar uitzichtloze leven. Het gaat hen voor de wind wanneer ze valse leningen beginnen te verkopen, tot de overambitieuze FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper (met een poedelpermanentje)) hun zaakje oprolt. Hij belooft dat het duo niet naar de gevangenis hoeft, wanneer zij hem helpen een veel grotere prooi te vangen: corrupte politici. Irving durft het risico niet aan, maar er zit weinig anders op. Ondertussen richt Sydney haar avances al snel op Richie.

Kneuterige seventies


~

Het verhaal is losjes gebaseerd op de FBI-operatie ‘Abscam’, eind jaren zeventig, waarbij de FBI zeventig congresleden probeerde te verleiden tot omkoping. Die jaren zeventig sfeer weet American Hustle haarscherp vast te leggen in de overmaatse roze bril die Irving steeds weer stevig op zijn neus moet duwen en het torenhoge geblondeerde kapsel van Jennifer Lawrence, zijn wettige echtgenote. Lawrence, op en top viswijf, haalde de inspiratie voor haar prachtige rol uit The real housewives of New Jersey en zorgt met haar dik aangezette accent en weinig inhoudsvolle hersenpan voor een komische noot. Het blik topacteurs wordt gecompleteerd door Robert DeNiro als maffiabaas en Jeremy Renner als burgemeester Carmine Polito, die zijn stad oprecht beter wil maken voor zijn burgers en daarbij niet bang is voor vieze handen.

Gij zult sporten


Met zoveel samengebald acteertalent kan het plot ook niet anders dan ondergeschikt zijn. Het ensemble dat de hoofdrollen vertolkt is stuk voor stuk gewend alleen in de spotlights te staan, waardoor American Hustle af en toe over de top gaat. De acteurs ondersteunen elkaar te weinig. Is dat erg? Niet per se, want de film blijft een vermakelijk spektakel, waarin de weg naar de hel bepaald niet met goede bedoelingen is geplaveid en alle personages zichzelf steeds dieper in de problemen werken. Inderdaad een American hustle.

Om nog maar eens te benadrukken dat overgewicht ongezond is: zijn gewichtstoename in combinatie met de ineengezakte houding die Christian Bale adopteerde om Irving te spelen leverde hem naar verluidt een hernia op. Tijd voor een enkeltje sportschool.