Muziek / Concert

Gevarieerde show

recensie: Laura Jansen @ 013 Tilburg

De in Los Angeles wonende Laura Jansen heeft in Nederland niet te klagen over populariteit. Met haar tweede album Queen of Elba oogstte ze vorig jaar opnieuw goede kritieken en verkopen. De clubtour die volgde heeft in 013 haar een-na-laatste optreden.

Was de vorige tour van Jansen nog langs grote zalen, voor deze serie concerten heeft ze bewust gekozen voor de intimiteit van de kleine zalen. Samen met een drummer en gitarist klinkt ze in een triobezetting duidelijk anders dan anders. Haar repertoire leent zich prima voor een uitvoering die, zoals ze dat zelf zegt, meer emo is. Toch komen de drie af en toe ook heel heftig uit de hoek en zouden ze gedrieën ook gemakkelijk een grote zaal gevuld hebben.

Triobezetting

~

Jansen opent de show solo aan het keyboard. Ze dwingt daarmee direct respect af en vult de kleine zaal van 013 met gemak. Met haar begeleiding gaan soms de remmen los voor een stevig potje drumtechniek en fraaie elektrische gitaarklanken. Toch heeft het concert de vorm van een kleine setting waarbij een soort huiskamergevoel ontstaat. Hoogtepunten zijn er voldoende. De ingetogen versie van ‘ Promise’, dat gaat over een periode na een relatie, was door Jansen bedoeld als een klein triest liedje, maar werd op de plaat door haar producer stevig aangezet. Nu grijpt ze de kans om samen met de zang van haar drummer het nummer neer te zetten zoals ze het eigenlijk had bedoeld.

De zaal telt veel jonge liefhebbers en slechts een minderheid aan wat oudere concertbezoekers. Over het algemeen wordt er stil geluisterd, maar op momenten dat er een bekend nummer gespeeld wordt zijn er ook spontane meezingkoren te horen, zoals bij haar hit ‘Wicked World’, en ook als Jansen erom vraagt wordt er fijn gehoor gegeven aan haar vraag om mee te doen.

Hoogstaande avond
Ergens midden in de show verruilt Jansen het podium voor een plekje midden in de zaal om daar – zichzelf begeleidend op een ukelele – het liedje ‘ Cookie Monster’  te vertolken. Even onderbroken door een luid afgaande mobiele telefoon herpakt ze zich door het nummer volledig opnieuw te zingen. Een hoogtepunt wordt zeker gevormd door de vertolking van ‘Queen of Elba’, het titelnummer van haar jongste album dat model stond voor een periode van afzondering na het op de klippen lopen van haar relatie. Ze kon toen bij de pakken neer gaan zitten of zoals ze zegt “Kastelen bouwen op een onbewoond eiland net als Napoleon”; ze koos figuurlijk voor het laatste. Bij een van de toegiften nodigt ze MC Fit, die het voorprogramma verzorgde, uit om een liedje in het Nederlands mee te zingen. Onwennig voor Jansen en voor rapper MC Fit waarschijnlijk ook. Toch klinkt het prima. Laura Jansen laat een voldaan publiek achter na een heerlijk afwisselende, kwalitatief hoogstaande avond.