Muziek / Achtergrond
special:

Motel Mozaïque 2014: de vrijdag

Twee dagen muziek, kunst, theater en cultuur. Midden in het centrum van één van de meest vernieuwende steden van Nederland. Rotterdam stond twee dagen in het teken van Motel Mozaïque dat alweer voor de veertiende keer plaatsvond.

Elk jaar zorgt Motel Mozaïque voor een breed scala aan namen. Deze editie stonden onder andere Ásgeir, Kurt Vile, Erlend Oye, George Ezra en Daryll-Ann op het programma. Het festival besteedde dit jaar ook veel aandacht aan onbekendere en/of opkomende muziek, zoals Victim Victim, Larry Gus en Sevdaliza. Een weekend om te genieten van gouwe ouwe bands en om  nieuwe muziek te ontdekken.

Veelzijdig programma
De festivalvrijdag begint al aardig vroeg: om 15:00 uur trapt 3voor12 af in met een paar exclusieve sessies, die binnenkort terug te kijken zijn op

~

Voor nóg meer gitaarwerk staat Kurt Vile klaar in de grote zaal van de schouwburg. De zaal is aardig volgelopen, hoewel er ook een groot deel van de bezoekers bij Wild Beasts zal staan in de Kathedraal. Het podium is ingericht tot een kleine woonkamer, inclusief oude lampen, een half werkende televisie uit de jaren ’60 en diverse instrumenten. Met zijn rauwe stem (denk hier en daar aan Bob Dylan) en zijn minimale gitaarspel krijgt hij de zaal helemaal stil. Kurt Vile is een gevalletje love it or hate it. Of je houdt van zijn donkere teksten en sobere muziek of je vindt  het helemaal niets. Persoonlijk pakt het niet, maar slecht is het zeker niet. Hij speelt de tracks rustig achter elkaar, waarbij ‘Jesus Fever’ er uit schiet. Kurt blijkt zelf net zo schuchter te zijn als zijn muziek: de hele show verstopt hij zich achter zijn gordijn van lange haren en een conversatie met het publiek gaat hij ook niet aan. Wel geeft hij een toegift: met ‘Baby’s Arms’ sluit hij zijn minimale show in een grote zaal af.

Voor de eerste festivalnacht even geen gitaren meer, maar danspasjes in Cultuurpodium Perron, want ook voor het nachtprogramma heeft het festival een dikke programmering staan. Tropische temperaturen bij de dj’s van het Nederlandse Triphouse Rwina System en flink met de voetjes van de vloer bij de Syrische technobeats van Omar Souleyman. Een goede opwarmer voor de zaterdag van Motel Mozaïque 2014.