Muziek / Album

Live-geluid vastgelegd

recensie: Navarone – Vim and Vigor

Navarone heeft in de afgelopen jaren live een aardige reputatie opgebouwd. Zo’n twee jaar geleden opende de band Paaspop en was direct een van de blikvangers. Met Vim And Vigor legt Navarone dat live-geluid uitstekend vast.

Net als het debuutalbum verschijnt Vim And Vigor zowel op cd als vinyl. Voor de liefhebber is er zelfs een bescheiden aantal van vijfhonderd exemplaren op oranje gevlamd vinyl. De groei die Navarone heeft doorgemaakt in de afgelopen anderhalf jaar is treffend neergedaald op dit tweede album.

Consistenter
Op A Darker Shade of White koos de Nijmeegse/Amsterdamse band voor een naar psychedelica hangende rocksound. In nog geen veertig minuten wist de band te overtuigen. Zowel de pers als de groeiende schare fans schatte het album hoog in. De band speelde daarna op diverse nationale festivals en zelfs het internationale Sziget. Met Vim and Vigor verstevigt de band zijn reputatie. Met als wapen de hoge stem van frontman Merijn van Haren en met prima live-optredens achter de rug zijn de kaarten gunstig geschud.

Navarone heeft op haar tweede album gekozen voor een consistenter rockgeluid. En met het weglaten van een epos als ‘Sage’ op het eerste album, dat boven de tien minuten klokte, maar een elftal wat kortere songs in de rocktraditie, overtuigt de band nog meer dan bij het debuut.

Ballad met windscherm
Vim and Vigor opent stevig en houdt dat vast tot het midden van het album als bij het instrumentale ‘Psycho Vaquero’ een tikje het gas eraf gaat. Het daaropvolgende ‘Indigo Blue’ lijkt te starten als een ballad, maar ontpopt zich als een wolf in schaapskleren. De compositie heeft afwisseling in de rockbenadering zodat een rustpuntje ontstaat. Het nummer kent zelfs uithalen in gitaar en zang die doen denken aan Led Zeppelin.

Wie zit te wachten op een ballad van Navarone waarbij het kaarslicht ontstoken kan worden, komt pas aan zijn trekken in het laatste nummer ‘Bottom Line’. Maar zet wel een windschermpje klaar want de gitaarwind wakkert af en toe nog stevig aan. Dat de band in de laatste maanden van 2013 diverse kapelsessies deed waar ze akoestisch speelden, is op dit nieuwe album niet terug te horen. Daarvoor moeten we wachten op de dvd-release die ongetwijfeld zal volgen. Vooralsnog is Navarone met het sterke Vim And Vigor klaar voor het komende festivalseizoen.