Muziek / Concert

Onderhoudend en doortastend

recensie: Krista Detor

In januari van dit jaar is het album Flat Earth Diary van Krista Detor verschenen met een boek als bijlage. Precies drie maanden later ontmoet 8WEEKLY Detor en haar band live in Eindhoven, waarbij ze ook haar boek presenteert. Tijd om het volledige werkstuk te beoordelen.

Het boek en de plaat zijn de resultaten van een tiendaagse zeilreis die Detor maakte in juli 2013 in het North Channel van Lake Huron in Canada, en herbergt persoonlijke notities van emoties en gedachten die de reis opriepen. Dat dit zijn weerslag zou krijgen in het schrijven van songs, is niet meer dan logisch. Flat Earth Diary bevat liedjes die veel dichter bij haar liggen dan ze op haar vorige albums ten toon durfde te spreiden.

Nu kan ik schieten”

~

Het album opent met ‘Ferryman’s Dream’ in de beste Detor-traditie. De warme stem van Detor pakt de luisteraar direct in. De pianoklanken van de zangeres zijn als een weelderige begeleiding tussen de rijke instrumentatie waarvan ze zich bedient. Een voorbeeld van een liedje dat voortkomt uit een persoonlijke ervaring is ‘Red Velvet Box’, waarin ze verhaalt over een mislukt verjaardagscadeau. Terwijl Detor hoopte een ring te krijgen en ten huwelijk gevraagd te worden, krijgt ze van haar geliefde wel de rode fluwelen doos waar ze op hoopte. Maar bij opening vindt ze niet de felbegeerde ring, maar een pistool. Een wapen om zichzelf te beschermen als ze alleen is, zo luidt de uitleg. Echt iets wat ze nodig heeft, denkt Detor: “Nu kan ik schieten! Schieten op wat ik maar wil, en dat terwijl ik hoopte op heel wat anders.” Het onbegrip is bij het live-optreden van haar gezicht te lezen, terwijl de bedoelingen natuurlijk maar al te goed waren. Op het album zingt Detor samen met Amanda Biggs waarbij de stemmen fraai bij elkaar kleuren.

Liefdesverklaring
Krista Detor is het beste op haar plaats als ze achter de vleugel zit en alle octaven zingt die ze aan kan. In ‘Hear That’ is het genieten van deze elementen en zingt Detor met een kopstem een van haar mooiste liedjes van het album. Live weet ze dit nummer ook naar grote hoogte te zingen. Niet onvermeld mag blijven dat ‘Bridges’ al eerder een beroep deed op de titel van mooiste nummer van de cd, maar het toch moet afleggen tegen ‘Hear That’.

Het album Flat Earth Diary sluit af met ‘Blowing Kisses’, dat niet op de hoes vermeld wordt maar als een toegift gezien mag worden. Een liefdesverklaring pur sang, ondanks alle minder goede momenten in het leven. Detor heeft met Flat Earth Diary een persoonlijk album gemaakt dat gemakkelijk haar beste kan zijn. Het boek is een fijne onderhoudende toevoeging om het wordingsproces te volgen, en staat niet los van de doortastende liedjes over het innerlijk van de zangeres.