Film / Films

Een nieuwe richting

recensie: At any price

At any price is eindelijk eens een plattelandsfilm waarin de jeugd vol overgave autocrosst. Dat zie je niet vaak.

~

De film speelt zich af op het vlakke land van het Amerikaanse Iowa waarin de familie Whipple centraal staat. Vader Henry (Dennis Quaid) heeft een groot agrarisch bedrijf en is verkoper van zaden. Zijn lieve vrouw (Kim Dickens) steunt hem door dik en dun. De twee kinderen hebben geen interesse in overname van het familiebedrijf. De oudste zoon is in het buitenland bergen aan het beklimmen en de jongste zoon Dean (Zac Efron) wil liever autocoureur worden.

Eeuwige grijnslach


~

Ogenschijnlijk schetst At any price de Amerikaanse droom. Henry’s bedrijf groeit, het gaat hem voor de wind en houdt er een leuke minnares op na. Maar achter zijn eeuwige grijnslach staan zijn imperium en zijn gezin op instorten. Henry heeft in zijn competitiedrang de nodige vijanden gemaakt, waardoor een vete met een concurrent uit de hand loopt. 

Het zadenbedrijf waar zijn bedrijf onder valt, eist dat hij ieder jaar nieuwe gepatenteerde producten afneemt en dreigt hem een proces aan te doen wegens fraude. Daarnaast ziet Dean zijn race-ambities na een ongeluk in rook opgaan.

Ouderwets melodrama


~

At any price markeert de Hollywooddoorbraak van de Iraans-Amerikaanse regisseur Ramin Bahrani (Goodbye Solo, Man push cart). Waar zijn vorige films neorealistische portretten waren van mensen uit de onderkant van de samenleving. Slaat hij met deze film, inclusief grote acteursnamen, een nieuwe richting in. At any price is een, bijna ouderwets, melodrama in de stijl van Tennesee Williams. De manier van acteren wordt vet aangezet, wat vooral in de dialogen leidt tot een theatrale uitvergroting. Dit heeft tot gevolg dat de karakters behoorlijk afstandelijk blijven. De uitwerking van het maatschappelijke thema daarentegen, waarin de invloed van de economische omstandigheden op gewone mensen uiteen wordt gezet, is goed gelukt. Hoewel Bahrani niet helemaal geslaagd is in deze nieuwe weginslag, blijft hij door zijn kritische benadering van maatschappelijke onderwerpen een regisseur om in de gaten te houden.