Film / Films

Op zoek naar Mister Darcy

recensie: Austenland

Noem de naam van Mister Darcy en hele volksstammen vrouwen zullen zuchtend hun ogen ten hemel richten.


~

Het karakter uit de roman Pride and prejudice van Jane Austen wordt inmiddels vereenzelvigd met acteur Colin Firth die in 1995 in een BBC-serie de ontoegankelijke maar kwetsbare romantische held uit het boek vertolkte. Het inspireerde de Engelse schrijfster Helen Fielding in haar Bridget Jones-reeks tot het personage Mark Darcy, in de verfilmingen inderdaad gespeeld door Firth.

Levensveranderende trip


~

Ook in de Amerikaanse komedie
Austenland duikt Darcy op. Hoofdpersonage Jane (Keri Russell) heeft een kartonnen pop van hem op haar slaapkamer staan. Deze vrijgezelle dertiger is geobsedeerd door Jane Austen en boekt bij een reisbureau een levensveranderende trip naar het themapark Austenland. Daar proberen niet al te geïnspireerde acteurs de bezoeksters een romantische ervaring te bieden.

Voor regisseur Jerusha Hess, die eerder de droogkomische highschoolfilm Napoleon Dynamite maakte, is dit gegeven aanleiding voor een reeks grappen – vol knipogen naar het werk van Austen – waarin schijn en werkelijkheid van het themapark door elkaar lopen. Hess hanteert daarmee een beproefde formule. Russell speelt haar personage Jane als een realistische en naturelle dertiger. De rest van de karakters is een verzameling idioten. Dat levert een vederlichte romantische komedie op met een originele invalshoek.