Muziek / Concert

Heerlijke vertolkingen

recensie: Awna Teixeira

Het is niet de eerste keer dat de Canadese Awna Teixeira haar opwachting maakt op het podium van de Blue Room Sessions in de Verkadefabriek te Den Bosch. Zowel met haar band Po’Girl als solo, mocht ze er al meermalen optreden.

De reden van dit optreden is gelegen in het feit dat Teixeira pas haar nieuwe en tweede volwaardige album heeft uitgebracht; Wild One verscheen begin maart en kan sindsdien rekenen op positieve kritieken. Ze is momenteel op tournee samen met gitarist en achtergrondzanger Ja Speed, die ook op het nieuwe album speelt. Drummer Sly Juhas kon op het laatste moment helaas niet mee op tournee waardoor het trio werd uitgedund naar een duo.

~

Duo met rijk bandgeluid


Wie nog nooit de clubzaal heeft bezocht van de Verkadefabriek – waar zeer regelmatig The Blue Room Sessions worden gehouden – zal positief verrast worden door de gemoedelijke sfeer van tafeltjes, stoelen, zitjes en banken. De fraaie bar is continue open en de bediening loopt ook tijdens het concert rond om iedereen die dat wil te voorzien van een drankje. Het tweewekelijkse programma van de sessies bied een podium aan singer-songwriters in het genre van de rootsmuziek. Een perfecte ambiance gecombineerd met sfeervol licht en een uitstekend geluid!

De muziek van Awna Teixeira kan zich haast geen betere plek wensen om zich te presenteren aan het publiek. Haar mix van folk, pop, gipsy en country zullen de liefhebbers allang hebben gespot, maar valt voor velen nog te ontdekken. Teixeira blijft deels dicht bij wat we van Po’Girl kennen, maar mist het vrolijke van haar evenknie Allison Russell. Slechts een enkel liedje van Teixeira is echt vrolijk. Over het algemeen is de toon serieus of triest, wat haar op zijn beurt ook de inspiratie geeft voor het schrijven van een liedje. Ondanks de duo-bezetting, kan het gehoor rekenen op een rijk bandgeluid. Awna Teixeira speelt gitaar/banjo, drumbox en tamboerijn terwijl ze zingt; Ja Speed speelt afwisselend elektrische gitaar, banjo en een tweemaal slide gitaar.

~

Liedjes nemen bezit van haar


Het duo speelt in twee sets een prachtige selectie uit het repertoire van Teixeira. Het spel van Speed staat steeds in dienst van de zang en het spel van de meesteres zelf. Subtiel gitaarwerk en ondersteunende zang die de liedjes net een extra zetje in de rug geven. We horen veel liedjes van Wild One, waaronder het fraaie titelnummer waarmee Teixeira haar show afsluit – voordat ze wordt teruggeroepen voor een toegift.

Maar ook ‘Thunderbird’ en ‘Freedom Hunter’ horen we passeren en daarnaast het titelnummer van haar eerste album Where The Darkness Goes. Haar eerste set sluit ze af met een lied dat ze opdraagt aan het bestrijden van geestesziekte, ‘Blue Heart On Your Sleeve’ dat ze tevens opdraagt aan haar jarige grootmoeder.

Er is geen moment waarop de aandacht verslapt in het publiek. Teixeira blijft boeien terwijl ze ook heel relaxt lijkt te spelen; zelfs op de momenten waar ze meerdere instrumenten tegelijk bespeelt. Het lijkt haar allemaal makkelijk af te gaan terwijl ze helemaal op gaat in haar spel en de trefzekere, soms uitbundige zang. Niet voor niets liggen de liedjes haar na aan het hart zoals ze vertelt bij de inleiding. De liedjes nemen nog steeds bezit van haar bij de heerlijke vertolkingen. 

Live in Nederland:

15 maart Oosterleker Kerkje, Oosterleek