Muziek / Album

Zelfde mosterd als die van Abraham, maar even lekker

recensie: Camera Obscura - Underachievers Please Try Harder

Het zijn de maatstaven van een belangrijke muziekscene: bandjes moeten bij elkaar af kunnen kijken en dingen van elkaar overnemen, bandleden moeten worden uitgewisseld en bovenal moeten ze een creatieve houding aannemen. Glasgow heeft zo’n belangrijke muziekscene en het beste bewijs van samenspel en creativiteit is The Reindeer Section, waarin leden van onder meer Snow Patrol, Belle & Sebastian, Mogwai en Arab Strap zitten. Dat deze creativiteit neerslag vindt bij andere bandjes, daarvan is de uit de ‘scene’ ontstane band Camera Obscura het beste voorbeeld. Met hun tweede plaat Underachievers Please Try Harder werken ze zich namelijk beetje bij beetje in de stralen van de spotlights die op Glasgow zijn gericht.

~

Stephen Pastel, de voorman van de legendarische Glasgowse band The Pastels vertelde ooit dat de kracht van Belle & Sebastian lag in het feit dat ze met hun kinderlijke liedjes, hun kinderlijke uitstraling en met hun ware folk-hart, origineel, overtuigend en goed klonken. Dat ze honderden bandjes zouden beïnvloeden, maar dat die beïnvloedde bandjes stuk voor stuk niet om aan te horen zouden zijn. Dat was waarschijnlijk voordat Stephen Pastel van Camera Obscura had gehoord. Hoewel deze groep een sterke connectie en niet uit te vlakken overeenkomsten met haar voorbeeld Belle & Sebastian toont, moet Camera Obscura toch opgemerkt worden vanwege de schone en lieflijke songs.

Opvallende connecties

De linkjes zijn bij Camera Obscura makkelijk te leggen. De lieve, zij het soms monotone, stemmetjes van Tracyanne Campbell en Carey Lander hebben veel weg van het stemgeluid van Isobel Campbell, de gedeserteerde bella van Belle & Sebastian. Op vroeger werk deed de drummer van Belle & Sebastian mee en het is de voorman die bewijst dat hij de moderne vorm van de camera obscura goed kan hanteren en want het is Stuart Murdoch die verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schitterende hoesfoto. De band ademt verder nog de invloeden van Brian Wilsons’ uitgebrachte meesterwerk Pet Sounds en het lome en humoristische van Adam Green uit.

Beregoeie nummers

Het eerste, zij het wat hilarische nummer Suspended From Class zit perfect in elkaar, evenals het Cohen-achtige Your Picture. Het Let me go Home is net Abba met diepgang. Ook andere nummers, als Books Written For Girls, kronkelen zich rondom de normen waaraan goede muziek moet voldoen. Meer is er eigenlijk niet te vertellen. Underachievers Please Try Harder is gewoon heel erg mooi. Dit is het nog te ontdekken paradepaartje van Glasgow. Misschien moet Stephen Pastel zijn mening dan ook bijstellen, want ondanks de open en bloot liggende overeenkomsten, is deze plaat van Camera Obscura er één om van te genieten. Nee, om van te smullen.