8WEEKLY

Festivaloverzicht augustus

Artikel:

Hoewel de zomer langzaam naar het einde kruipt, komt de zon meer en meer tevoorschijn. En naast het weer is ook het festivalaanbod van deze maand uitstekend: augustus lijkt de ideale festivalmaand te worden. Pak dus je agenda er bij en zoek hieronder de leukste festivals uit.

5 t/m 7 augustus: Haldern Pop in Haldern (D)

~

Sinds 1984 vindt in een Duitse plaatsje, net over de grens bij Nijmegen, Haldern Pop plaats. Over de jaren heen heeft de organisatie vele grote namen naar het festival weten te halen. Zo speelden The Tragically Hip, The Jayhawks, dEUS en Belle & Sebastian er al eens. Het festival is klein opgezet; er is één groot podium en de zogenaamde Talent Truck, waar nieuwe talentvolle bands optreden. Dit jaar komt daar een tentpodium bij. Ook dit jaar heeft men een interessante programmering weten te realiseren: onder andere DAAU, Ghinzu, dEUS, Kings Of Leon, Paul Weller, The Divine Comedy en The Soundtrack Of Our Lives zullen er spelen. Het festival kost via de internetwinkel van het festival slechts €44 voor twee dagen. In het idyllische plaatsje Haldern vindt je een bakkerij met lekkere broodjes, een snackbar en een zwembad. Tevens schijnt er in het aanliggende bos een meertje te zijn alwaar vorig jaar zowel Nina Persson als Henriette Sennenvaldt (resp. The Cardigans en Under Byen) zijn gesignaleerd. Naast het terrein is de festivalcamping, dat normaliter dienst doet als koeienwei. Geadviseerd wordt dan ook een schepje mee brengen ter verplaatsing der vlaaien.

Link: http://www.haldern-pop.de/

6 t/m 15 augustus: Theaterfestival Boulevard in ‘s-Hertogenbosch

~

‘s-Hertogenbosch staat tien dagen in het teken van theater, dans, muziek, film, beeldende kunst en nieuwe media. Er zijn ruim zeventig verschillende producties geprogrammeerd, de organisatie heeft een nieuwe opzet bedacht en het stadsbeeld zal tijdens het festival beheerst worden door tien bouwkranen. Wij zijn nu al nieuwsgierig. Het Productiehuis Brabant speelt nog een keer Pass the Butler, maar presenteert ook het theaterproject Waterlanders; een onvervalst coming-of-age-drama over groeipijnen in een groeistad. Verder voert het Volksoperahuis hun voorstelling Innocensius XL na het succes op Over het IJfestival nog een paar keer op. Ook The Lunatics zijn van de partij met hun locatieproject Moerasdraak. En de muziektheatervoorstelling Heart of Darkness van ’t Barre Land beleeft op Boulevard zijn première. Heb je genoeg van de theater- en muziekstukken dan kan je altijd nog op zoek gaan beeldende kunst projecten van studenten van de Kunstacademie ’s Hertogenbosch die ook her en der exposeren.

Link: www.festivalboulevard.nl

14 augustus: Festival de Beschaving in Utrecht

~

Wat hebben Kopna Kopna , Ronald Giphart, Op Sterk Water, Porno & Pardon, Meindert Talma en Spinvis met elkaar gemeen? Ze staan allemaal op het Festival de Beschaving, waar je elf uur kunt genieten van muziek, theater, cabaret, literatuur, (klein)kunst en meer. Om en op het terrein word je onder meer verrast door straattheater en in zes tenten krijg je de meest uiteenlopende optredens voorgeschoteld. Je kan er proeven van Poetry Slam en theatersport, kijken naar een korte film, luisteren naar een eigenzinnige verhalenverteller of uit je dak gaan op muziek dat varieert van samplepop tot stevige rock en funk. Je vindt er vast wel iets dat je aanspreekt!

Link: www.debeschaving.nl

19 t/m 21 augustus: Pukkelpop in Hasselt-Kiewit (B)

~

Het lijkt wel alsof die Belgen meer grote festivals hebben dan wij hier in Nederland. Dour en Rock Werchter hebben we al gehad en nu is het tijd voor Pukkelpop. Veel grote bands die hetzelfde weekeinde in Biddinghuizen op Lowlands aantreden, staan ook hier: dEUS, Chemical Brothers, Faithless en The White Stripes. Lowlands heeft daarentegen ook literatuur en theater, echt aantrekkelijk is de programmering van Pukkelpop dus niet. En ook voor de prijs hoef je niet naar België af te reizen: Pukkelpop is precies €5,- goedkoper dan de Nederlandse concurrent. Blijft de vraag: waarom wel dan? Eigenlijk is daar maar één goede reden voor: de drank is in Belgische supermarkten veel goedkoper! En daarbij geeft België nog altijd meer het buitenlandgevoel dan de polder.

Link: www.pukkelpop.be

19 t/m 29 augustus: Theater & crossover festival Noorderzon in Groningen

~

Al veertien jaar lang verwordt het Groninger Noorderplantsoen tijdens de laatste weken van augustus tot een gezellige plek waar jong en oud naar bandjes kijkt, biertjes of rosé drinkt en incidenteel een theatervoorstelling bezoekt. Dat laatste komt vooral doordat veel van de muziek gratis is, terwijl voor de voorstellingen een aardige duit moet worden neergeteld. Maar toegegeven: daarvoor krijg je over het algemeen niet de eerste de beste voorstellingen te zien. Want naast het in Groningen altijd veilige Noord Nederlands Toneel en De Noorderlingen is er ook weer dit jaar een keur aan spannende buitenlandse groepen naar het Noorderplantsoen gelokt. Wij verheugen ons vooral op Le vertige du paplillon van het Belgische Feria Musica en de Ierse Mac-Beth van het Pan Pan Theatre. De eerste is de Nederlandse première van een voorstelling waarin dans, circus en muziek en theater aan bod komen, Mac-Beth belooft een bijzondere kruising van opera en toneel te worden.

Link: www.noorderzon.nl

20 t/m 22 augustus: A Campingflight to Lowlands Paradise in Biddinghuizen

~

Eind augustus is het weer tijd voor de drie dagen muziek, film, theater, literatuur, dans en comedy op de drooggelegde klei van Biddinghuizen. Voor de twaalfde keer worden de grootste artiesten van het moment naar de tijdelijke stad gelokt om de naam die Lowlands in de jaren heeft opgebouwd opnieuw waar te kunnen maken. Vorig jaar viel, ondanks de beste programmering in jaren, de kaartverkoop voor het eerst in de geschiedenis van Lowlands tegen, maar nu de president van de Amerikaanse Bank zijn vertrouwen in de economie heeft hervonden, hoeft niets een uitverkocht festival meer in de in de weg staan. Aan de programmering hoeft het in ieder geval niet te liggen. Want toppers als The White Stripes, N*E*R*D en dEUS zullen de liefhebbers sowieso op de been krijgen. Maar naast de grote trekkers zijn het ook dit keer weer de ‘kleine’ namen die zorgen dat de soep zal smaken: Snow Patrol, Mintzkov Luna, the Zutons en the Dillinger Escape Plan zijn de smaakmakers van dit jaar.

De theatertenten zullen dit jaar vollopen voor het Scapino Ballet, Dogtroep en Boom Chicago. Verder heb je de mogelijkheid om Dolf Jansen en Bart Chabot er uit te lullen, kun je Oost-Europees uit je dak gaan bij het Berlijnse Russendisko, valt er te lachen bij Late Night of Comedy en kun je blowen met Simon Vinkenoog. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om de nieuwste en de gemiste films te bekijken in een van de bioscopen van het festival.

Link: www.lowlands.nl

27 t/m 29 augustus: De Uitmarkt in Amsterdam

Het belangrijkste festival van het jaar heeft traditiegetrouw in het laatste weekeinde van augustus plaats. De Uitmarkt is ook dit jaar weer de officiële aftrap van het komende cultuurseizoen. Na dit culturele festijn in de Amsterdamse binnenstad programmeren de poppodia weer normaal en wordt toneel eindelijk weer in de theaters en niet in tenten opgevoerd. Vrijdagavond 27 augustus opent de Uitmarkt met een concert van honderd blazers, onder aanvoering van de jonge componist Merlijn Twaalfhoven. Daarna kan de bezoeker – als het weer meezit althans – zich in Rio wanen: op het Museumplein barst dan een Latin dans- en muziekfeest los. Helaas is de rest van het programma nog niet bekend (17 augustus is de lanceerdatum), maar er zal ongetwijfeld weer veel literairs, muzikaals en theatraals te genieten zijn. En daarna gaan we weer met zijn allen de veilige theaters en podia in.

Link: www.uitmarkt.nl