8WEEKLY

Creatief met henna

Artikel:

Wie in de zomervakantie helemaal niks te doen heeft en een goed excuus wil hebben om de hele dag stil te zitten, kan zichzelf beschilderen met henna. Met een kopje muntthee erbij en een stukje baklava waan je jezelf meteen in Oosterse sferen.

~

Stoer

Henna is voor meisjes. Dat is altijd al zo geweest. Arabische en Indische meisjes die gingen trouwen kregen ingewikkelde patronen op hun handen en voeten geschilderd, om zo de vrouwelijkheid en -belangrijker- de vruchtbaarheid te bevorderen. Maar sinds je in badplaatsen op elke hoek van de straat wel een henna-tattoo kunt laten zetten, rukken ook de ‘stoerdere’ patronen en figuren voor mannen op. Het is tenslotte een soort tatoeage. Met vruchtbaarheid heeft deze henna echter niets meer van doen…

Henna of mehndi (de Indiase naam) wordt gemaakt van de hennaplant (Lawsonia Inermis). De blaadjes worden gedroogd en gemalen, en wanneer dat poeder met water wordt gemengd, ontstaat een groenbruine modder. Als je die modder op je vel smeert en hard laat worden, ontdek je dat je huid er oranjerood van kleurt. In het Midden-Oosten gebeurt dit al honderden jaren. Eerst had henna een medicinale functie, later werd henna het symbool van vrouwelijkheid. Maar niet helemaal. Jachtopzieners in Bangladesh smeren in de regentijd henna op hun voetzolen, zodat die niet te week en rimpelig worden wanneer ze de hele dag door het water lopen.

Lekker kliederen

~

Maar goed, heb je deze zomervakantie een hele dag niks te doen en zin om oosterse sferen op te snuiven? Roep dan wat vriendinnen (of verwijfde vrienden) bij elkaar en zoek een lekker plekje in de zon. Met een kopje Marokkaanse muntthee (groene thee met munttakjes en veel suiker) en zoete snoepjes of een grote schaal gemengde noten wordt dit een lekker dagje kliederen.

Koop henna bij een oosterse winkel, een souk, of, als je het nergens anders kunt vinden, bij een reformzaak als De Tuinen. Je hebt verschillende kleuren, oranje, mahonie (acajou) en zwarte. De oranje is de traditionele. Zwarte henna bevat nogal eens PPD (p-Phenylenediamine) en kan allergische reacties oproepen. Het is in ieder geval niet gezond. Bovendien: in vroeger tijden was zwarte henna op je huwelijk een schande. Een mooie bruid had een lichte huid, dus daar was geen zwarte henna voor nodig.

Henna hoe?

Eén pakje is meer dan genoeg voor een hele jaarclub. Doe de henna in een schaaltje en leng het poeder voorzichtig aan met wat citroensap en kokend water. Gebruik niet teveel water, de hennamodder moet de substantie hebben van een goede dikke satésaus. Het citroensap zorgt ervoor dat de kleur beter hecht. Laat de henna afkoelen. Zorg ervoor dat je naar de wc bent geweest en dat je gegeten hebt. Henna moet lang drogen en als je je handen en voeten insmeert kun je niet al te gemakkelijk meer naar het toilet of in een chipszak graaien.

Zorg dat je vel schoon, droog en niet vet is. Als je je nagels wilt kleuren, zorg dan dat je eventuele nagellak verwijdert en houd er rekening mee dat je nagels zeker twee maanden oranje zijn. Het gaat er niet af. Als je henna koud is kun je aan de slag. Wil je je voetzolen kleuren, een traditioneel gebruik in Marokko, zorg dan dat je een kussentje bij de hand hebt om je stelten van de grond te houden. Voor je het weet zit de henna overal.
Je kunt de henna opbrengen met verschillende instrumenten. Een spuit (zonder naald natuurlijk), een stokje of met een opgerold stukje (stevig) plastic waar je een puntje hebt afgeknipt, zodat je een spuitzakje krijgt.

~

Symmetrische of geometrische figuren werken het gemakkelijkst en het beste. Maak de lijntjes niet te dun, want dan komt de kleur niet goed op je huid. Hoe groter het vlak, hoe dieper de kleur.

Wachten…

En dan komt het vervelende: wachten. Gelukkig kun je je bezighouden met het beschilderen van elkaar, maar let erop dat je henna niet vlekt. Als je de henna uitveegt krijg je ook een rode veeg op je huid. Snel handelen voorkomt een lelijke vlek.
Laat de hennamodder drogen in de zon. Sommige mensen zeggen dat de kleur dieper wordt als je de henna warmhoudt met bijvoorbeeld een föhn. In de zon zitten kan ook.
Na een tijdje barst de droge henna. Dat geeft niet, maar ga niet pulken. Hoe langer je het laat zitten, hoe langer de kleur blijft. Na een uur of twee kun je beginnen met het verwijderen van de modderkorsten, maar je kunt ook wachten tot je het echt niet meer kan uitstaan. Wie mooi wil zijn moet lijden.

Olijfolie

~

Nu komt het belangrijke: was de henna niet met water af, maar schraap de korsten van je vel. Dat kun je doen met een stokje of een bot mesje. Laat je hennaschilderij de eerste uren niet in aanraking komen met water. Meteen na het afschrapen kun je je huid insmeren met olijfolie, dan wordt de kleur dieper en blijft die beter zitten. Je hennaschildering blijft ongeveer een maand zitten. Veel zwemmen en ruw afdrogen komt de tattoo niet ten goede. Peelen en scrubben is ook niet aan te raden.

En nu over straat met je prominente henna-tattoo. Het oranje zal heel wat mensen opvallen. Nu maar hopen dat die de mythe van die vrouwelijkheid en vruchtbaarheid niet weten…

Nog meer henna?

Traditionele motieven van over de hele wereld
De homepage van wat dames die markten en braderieën opluisteren met hun hennakunsten
Zimra’s Henna Page. Zimra weet er alles van
De Islamic Voice zegt: Henna is a Great Healer