8WEEKLY

Werken bij de overheid

Artikel:

.

Als je op zoek bent naar een baan, denk je er misschien niet snel aan om bij de overheid te gaan solliciteren. Of dat komt door het stoffige imago dat de overheid, of de gedachte dat je in het bedrijfsleven beter verdient, weet ik niet. Maar toch heeft Nederland een zeer groot aantal ambtenaren – in Europa hebben wij één van de hoogste percentages ambtenaren ten opzichte van de grootte van de bevolking. Wordt werken bij de overheid een nieuwe trend?

Voor mij ligt het Jaarboek Binnenlands Bestuur 2001. Elk jaar staat het weer vol informatie over werken bij de overheid. Eigenlijk hoef ik jullie alleen maar hun website – www.binnenlandsbestuur.nl – door te geven, en dan kunnen jullie daar al je informatie vandaan halen. Maar zo gemakkelijk zal ik me er niet vanaf maken. Hier zal ik handige informatie selecteren uit het boek. Bovendien is er een duidelijk verschil tussen de website en het boek. Veel informatie uit het boek staat niet op de site, en andersom. Het jaarboek staat zo volledig mogelijk online, als je in de linker navigatiebalk op “Loopbaan” klikt.

Zowel in het boek als op de site kan je een lijst van gemeentes, provincies, ministeries, en overige overheidsinstellingen vinden. Daar staan dan het profiel van de betreffende overheidsinstelling, met onder andere het aantal inwoners, het soort werknemers dat ze zoeken, en niet te vergeten: je salaris!

Verder vind je volop interviews. Degene die mij het meest aansprak was het interview met minister van Boxtel. Hij heeft zelfs een eigen website met opiniepeilingen, reactieformulieren, en de mogelijkheid om hem jouw ideeën te sturen!

Verder vind je sollicitatietips, informatie over werken in het buitenland, een index van alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland, etc. Kortom: zeker een handig boek om te hebben! Als je laatstejaars aan een hbo of wo instelling bent, en je een carrière bij de overheid ambieerd, kan je de gids gratis bestellen via 0172-466833 of hun bovengenoemde website.

Andere handige sites zijn:

Werkenbij.nl voor vele banen bij de rijksoverheid.

Staffpool Overheid richt zich op de invulling van vaste en tijdelijke sleutelfuncties binnen gemeentelijke, provinciale en overige overheidsorganisaties.

Overheid.nl voor het meediscussiëren over actuele onderwerpen, en nog veel meer.

Bestuursacademie voor diverse opleidingen voor professionals bij de overheid. Locaties in Groningen, Velp, Tilburg, en de Randstad.