Muziek / DVD

Overbodig materiaal op magere dvd

recensie: The Dillinger Escape Plan – Miss Machine: The DVD

.

Helaas, heel veel bijzonders heeft deze dvd eigenlijk niet te bieden. Buiten de drie videoclips van Panasonic Youth, Setting Fire to Sleeping Giant en Unretrofied is er eigenlijk weinig boeiends te beleven. Unretrofied met z’n bizarre ziekenhuissetting, de plaat waarvan ook de making of is bijgesloten op deze dvd, spreekt nog het meest aan.

Making of

~

De toegevoegde waarde van The Making of Unretrofied ontgaat mij echter een beetje. Buiten het feit dat je een beeld krijgt van de primitieve middelen waarmee de surrealistische sfeer van de clip is gefabriceerd, wordt het eigenlijk op geen enkel moment echt boeiend. Veel uitleg over de toedracht van de clip hoef je niet te verwachten. De meeste woorden die er worden gesproken, gaan op aan flauwe grapjes.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de making of van Miss Machine, waar de beelden ook nog eens van zwarte-witte homevideo-kwaliteit zijn. In eerste instantie worden je wat beelden voorgeschoteld van de opnames, waarna zo’n twintig minuten volgen waarin de verschillende bandleden – staand in een lift waarvan de deuren letterlijk elke verdieping wéér open en dicht gaan – uit de doeken doen hoe het album tot stand kwam. Dit is in wezen een interessant verhaal, maar de herhalende beelden voegen weinig toe.

Dan rest nog…

Ook de ‘pers-gallerij’ is zo’n item op de dvd waar ik eigenlijk weinig mee kan; er staan foto’s op van de verschillende artikelen die over de band verschenen zijn, onder begeleiding van Dillinger Escape Plan-muziek natuurlijk. De artikelen zijn helaas niet te lezen en zijn dus totaal overbodig. Gelukkig zijn er nog de live-opnames van enkele nummers, waarbij we de band actief over het podium zien stuiteren. Hier valt wat plezier aan te beleven, vooral ook vanwege de goede geluidskwaliteit. Dat is bij een band als deze natuurlijk geen overbodige luxe.
Al met al is Miss Machine: The DVD niet echt een dvd om warm van te worden; iets wat ik eigenlijk wel had gehoopt bij een band van dit kaliber.