8weekly.nl recensie website met recensies over film, muziek, literatuur, theater en beeldende kunst
 

recensie: 3 Days of the Condor / Little Fish /Capote / Transamerica

Nieuwe dvd's

12 november 2006

3 Days of the Condor
(Sidney Pollack, 1975 • Universal)

3 Days of the Condor is een van de bekendste politiek geëngageerde 'conspiracy theory'-thrillers uit de jaren zeventig, maar achteraf gezien ook een van de minst interessante.

Een jongensachtige medewerker van de geheime dienst (Robert Redford) ontdekt per ongeluk een complot en wordt vervolgens opgejaagd, maar hij is zijn belagers steeds te slim af. Het levert technisch zeer vakkundige spanning op, maar het verloop van dit verhaal is net iets te ongeloofwaardig, en de film is schaamteloos seksistisch door het op- en vervolgens weer afvoeren van een melancholieke dame (Faye Dunaway in een van haar minst eerbare rollen), die gewillig de benen spreidt voor Redfords personage. Het extra materiaal (nieuwe interviews met Pollack en Redford en een fraai portret van de regisseur) is interessant, maar veel te gebrekkig voor een zogenaamde special edition. (Paul Caspers)

Little Fish
(Rowan Woods, 2005 • Universal)

Diep ondergedompeld in een zwembad staart een blonde vrouw wezenloos voor zich uit. Zal ze ooit nog zorgeloos spelen in de branding, zoals in haar zonnige herinneringen? Of biedt haar toekomst slechts nog brandend chloor en blauwe tegels?

Onder water vindt de tweeëndertigjarige Australische Tracy (Cate Blanchett) rust. Hier ontsnapt ze aan de zorgen om haar vrienden en familie, en aan de duistere herinneringen die haar maar blijven achtervolgen. Zelf heeft ze inmiddels haar drugsverslaving achter zich weten te laten, maar dit geldt helaas niet voor de mensen om haar heen. De fouten die ze jaren geleden maakte belemmeren haar nog steeds, waardoor ze haar dromen als luchtbellen uit elkaar ziet spatten. De meeste mensen om wie ze geeft hebben het niet beter getroffen, en als verleidingen uit het verleden weer de kop opsteken komt Tracy voor moeilijke keuzes te staan.

Little Fish is een ontroerende film met spannende elementen, waarbij je als kijker constant bezig bent verleden, heden én een stukje toekomst te leren kennen. Met z'n fragmentarische structuur en de mooie intieme, dromerige stijl onderscheidt deze film zich van een doorsnee drama. In een interview op de dvd geeft regisseur Rowan Woods aan dat hij met deze film streeft naar de emotionele verlichting van zijn publiek. Nu is dit misschien een beetje te hoog gegrepen, maar dankzij het goede acteerwerk van de Australische cast en het suggestieve karakter van de film, dat een actieve houding oproept bij de kijker, komt Little Fish aardig in de buurt. (Tessa Overbeek)

Capote
(Bennett Miller, 2005 • Sony)

Twee audiocommentaren op de dvd van Capote, die op veel andere schijfjes sowieso meerwaarde gehad zouden hebben. Het commentaar van cameraman Adam Kimmel is interessant, gewoon al omdat je wilt weten hoe hij die kaderingen zo zuiver, die belichting zo helder heeft gekregen. En je hoopt dat hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman iets kan vertellen over zijn voorbereiding op de rol van Truman Capote. Maar beide sporen worden vernacheld door regisseur en hippe kunstfluim Bennett Miller.

Miller spreekt behoorlijk langzaam, en haalt alle vaart uit de dialoog ("This was all... euh... like... improvised"). Wat er aan verhaal overblijft wordt lam gelegd door Millers vrij technische commentaar ("We wanted to shoot this other thing. But we didn't.").

Maar dat alles was tot daaraan toe geweest, als de regisseur niet sprak op die voor veel Amerikanen kenmerkende, kreunende fluistertoon. Het lijkt wel een extra lange aflevering van Felicity, of Party of Five. Overigens werd de film geschreven door een acteur uit zo'n andere, in veel aardetinten geschoten televisieserie: Capote is namelijk het scenaristendebuut van Dan Futterman, die de broer van het hoofdpersonage in Judging Amy speelt. Twee van de drie featurettes verzanden in de gebruikelijke, wederzijdse complimentenmakerij, die we zo langzamerhand verwachten op dvd's. De korte schets van Truman Capotes leven is, hoe kort ook, wél interessant. Vooral omdat uit oude beelden van de schrijver duidelijk wordt dat Hoffman niet gewoon heel goed acteert, maar ook de stem ontiegelijk knap heeft nagedaan. Maar daar kreeg hij dan ook een Oscar voor. (Paul Boon)

Lees hier een uitgebreide recensie van deze film.

Transamerica
(Duncan Tucker, 2005 • A-Film)

Wie een film maakt waarin het hoofdpersonage een transseksuele vrouw is, hoeft in conservatief Amerika niet op veel enthousiasme te rekenen. Regisseur Duncan Tucker heeft zich daar gelukkig weinig van aangetrokken en levert met zijn film Transamerica een buitengewoon ontwapenende roadmovie af over een hoogopgeleide transseksuele vrouw (Felicity Huffman) die ontdekt dat ze vroeger (toen ze nog een man was) een zoon heeft verwekt: Toby (Kevin Zegers).

Hoewel de film door sommige critici onterecht aangemerkt wordt als een alternatieve filmhuisfilm, is het thema 'ontdekken wie je zelf bent' en 'acceptatie van en door de wereld om je heen' juist erg universeel. De film is nu uit op dvd en bevat naast de film en bloopers een aantal interessante interviews met de regisseur en hoofdrolspelers over de thematiek van de film. Zo komt in het interview met Huffman duidelijk naar voren dat het een film is over opgroeien binnen moeizame familieverhoudingen en dat de transseksualiteit van de hoofdpersoon in feite een bijzaak is.

Het is volgens de makers van de film de bedoeling de karakters te zien zoals ze zijn, niet zoals ze getypeerd kunnen worden. Door natuurlijk te acteren en niet te verzanden in stereotypes blijft de film heel persoonlijk en intiem. Gooi er vervolgens een beetje ironie doorheen en je hebt een luchtig, onverwacht subtiel en buitengewoon interessant verhaal. (Petra Winkes)

Lees hier een uitgebreide recensie van deze film. DVD
3 Days of the Condor / Little Fish / Capote / Transamerica
Regie: Diverse regisseurs
Jaar: 2006

facebook plaatje
 ADVERTENTIE

 ZOEKEN

Alle artikelen 8WEEKLY:

 ADVERTENTIE