Muziek / Album

Fris, toegankelijk debuut van eigen bodem

recensie: Ponoka - Hindsight

.

In 2005 stapte De Gier met een stapeltje nummers naar platenmaatschappij Volkoren, platenbaas Minco Eggersman (At The Close Of Every Day) was enthousiast en in 2006 werd Hindsight opgenomen. Eggersman nam zelf de drumpartijen voor zijn rekening. Verder werd De Gier bijgestaan door multi-instrumentalist René de Gier en zangeres Alice ten Brinke. Na de opname van het album werd een definitieve zeskoppige band rond De Gier geformeerd. De band werd Ponoka gedoopt, naar de kleine boerengemeenschap in Canada waar De Gier opgroeide. De buitenlandse jeugd van De Gier heeft dan ook duidelijk meegeholpen aan de niet-Nederlandse klank van de band.

Divers

De plaat is een aardig popalbum geworden, met mooie intense nummers. Het album bevat een grote diversiteit aan liedjes: het is dan ook makkelijk experimenteren met zo’n sterke begeleidingsband. Als invloeden noemt De Gier Eels, Lemonheads, Sparklehorse en Pavement. Toch is een vergelijking met Snow Patrol meer op zijn plaats, Back By Midnight en Dead Ends zou je zo kunnen terugvinden op een plaat van deze band. De vergelijking met Eels kan vooral gemaakt worden op het gebied van de zang.

~


Ponoka kreeg van radiostation 3FM het label ‘serious talent’ mee: een mooie opsteker. Hoogtepunten van het album zijn het catchy Dead Ends, waarin een volwassen sound te horen is, en See You Around, dat de prachtige stem van achtergrondzangeres Alice ten Brinke mooi doet uitkomen. Ook single September ligt lekker in het gehoor, alleen was het toegankelijke Dead Ends in mijn ogen een meer logische singlekeuze geweest.

40 minuten en 6 seconden

Over het algemeen is het album echter vrij vlak en duurt het te kort om je echt te grijpen. Er is niets tegen cd’s die korter dan drie kwartier duren, maar dan moet het wel van het begin tot het eind boeien en dat is nu net niet het geval. Concluderend: het album heeft wel potentie, maar toch ben ik niet kapot van het geheel. Het klinkt fris en veelbelovend, maar het heeft het toch nét niet. Daar is het niet bijzonder genoeg voor. Het is geen Johan.

P.S. De verzorgde site van Ponoka is de moeite van het bezoeken waard.

Optredens:
21 feb: Amsterdam / Winston /
25 feb: Hilversum / 3 FM / Bring it on! / 18.00 /
15 april: Den Bosch / Plein 79 / supporting Silence is Sexy /
27 april: Zwijndrecht / Benefiet /
12 mei: Barneveld / Stedsj / supporting This Beautiful Mess /