Muziek / DVD

Hallucinerend

recensie: Semiconductor - Worlds in Flux

Wie slecht tegen extreem hoge geluidsfrequenties en hallucinerende beelden kan, kan Semiconductor beter overslaan. World in Flux staat er vol mee. Toch is de verzamelaar van het Britse kunstenaarsduo een van de belangwekkendste animatie-dvd’s van de laatste maanden.

Er zit al weken een splinter in mijn dvd-speler die er maar niet uit wil. Het is World in Flux, de dvd van Semiconductor, uitgebracht op de Splinter Series van het alternatieve platenlabel Fat Cat. Semiconductor bestaat uit het gemengde koppel Ruth Jarman en Joseph Gerhardt uit Brighton. Sinds een jaar of acht maken ze videokunst, clips en live animatie en ondertussen zijn ze uitgegroeid tot veelgevraagde artiesten op internationale videofestivals en bij beroemde musea. In hun werk domineert de interesse voor architectuur en natuur en gaan complexe structuren hand in hand met organische vormen en extreem ultrasoon geluid.

Eruptie

De dvd beslaat drie hoofdstukken: Short Films, Music Videos en Live Cinema. Briljant Noise is het sleutelnummer van het eerste deel. In die zwart-witvideo -gemaakt op uitnodiging van de NASA- is de zon de hoofdrolspeler. Met schokkerige close-ups van enorme erupties, regelmatig weggedrukt door televisieruis. In het menu kun je zelf kiezen welke soundtrack je bij het gemanipuleerde natuurschoon wilt hebben: rustgevend gezoem van Cristian Vogel, mooi pianospel van Max Richter of metalige klanken van Antenna Farm.

De fascinatie voor futuristische urbane ruimtes komt goed tot uiting in Inaudible Cities, waarin op Sim City-achtige wijze wiskundige stadsplattegronden en felgekleurde complexe gebouwen uit de grond schieten en langzaam energiebanen door de stad worden gevormd. Iets dergelijks, maar dan in veel rudimentairder vorm gebeurt op Digital Anthrax (2002) dat tijdens een live optreden tot stand kwam en later werd aangescherpt in Sonic Inc. (2004).

Papieren vogels

~


Tegenover dat abstracte werk staat The Sound Of Microclimates (2004) en de videoclip die het duo voor het IJslandse gezelschap Múm maakte voor het nummer Green Grass of Tunnel (2002). The Sound Of Microclimates was oorspronkelijk een Dolby 5.1 dvd-installatie gemaakt in opdracht van de Franse overheid. We zien delen van Parijs waarboven zich verontrustende wolken en andere nevels vormen, voorzien van nauwelijks hoorbare geluidsfrequenties. Nog magischer is de animatieclip voor Múm die in het hoofdstuk Music Videos te vinden is. In de clip vliegen honderden papieren vogels over de besneeuwde bergen van IJsland alvorens te verdwijnen in een plaatselijke vuurtoren op het geïsoleerde eiland. Het is een visueel sprookje van een paar minuten dat je keer op keer wilt zien.Op de dvd zul je tevergeefs zoeken naar achtergrondinformatie. Die vind je terug in het prima verzorgde boekje dat bij de dvd hoort en op de site.

Worlds in Flux is een prachtverzameling van al het werk dat Semiconductor de afgelopen jaren maakte en een must see voor liefhebbers van baanbrekende videokunst.