Muziek / Album

Feestrock

recensie: The Pigeon Detectives - Wait for Me

.

Wait for Me is geproduceerd door Will Jackson (Kaiser Chiefs, Embrace) en gemixt door Cenzo Townshend (Snow Patrol, Kaiser Chiefs, Bloc Party) en Steve Harris (The Automatic, U2). Het geluid van de band sluit naadloos aan bij de heersende indiepop van de laatste jaren. Het album schoot dan ook in de Britse album top 40 in de eerste week al door naar de derde plaats. Toch hebben The Pigeon Detectives genoeg kwaliteit om deze ‘hype’ te overleven. Live zijn de jongens een onweerstaanbare feestact. Iets waar ook de Nederlandse podia kennis mee hebben kunnen maken; tweemaal op London Calling, in het voorprogramma van (wie anders dan) de Kaiser Chiefs en recent nog op het The Music In My Head-festival. Telkens wist het vijftal een prima indruk achter te laten.

Rauw

~

De grootste kwaliteit van de uit Liverpool afkomstige band is het grote plezier, dat er tijdens het spelen vanaf knalt, zowel live als op het album. Vooral het gevarieerde en bezielende drumwerk van Jimmi Naylor trekt de aandacht. Zeker in het samenspel met het gitaargeweld van Oliver Main en Ryan Wilson. Een gitaargeluid dat doet denken aan The Strokes, maar dat een stuk ruiger klinkt. Op een aantal nummers, zoals de titelsong, klinkt het gitaarspel bijna beangstigend soepel. De tempowisselingen in de muziek zorgen ervoor dat Wait for Me voldoende variatie biedt, en verrassend blijft totdat de laatste noot geklonken heeft. Het is in de eerste plaats vooral een bundeltje rauwe, maar tevens vlotte en pakkende, feestrocknummers. Grappig detail zijn de portretten van The Beatles in het boekje van Wait for Me. De twintigers van The Pigeon Detectives steken niet onder stoelen of banken dat ze ooit zo groot als hun stadsgenoten hopen te worden.

Hypes

The Pigeon Detectives debuteren op overtuigende wijze, met nummers die gegarandeerd nog lang in je hoofd blijven rondfladderen (Romantic Type). Toch begin ik zo langzamerhand wel wat verzadigd te raken van al die Britse new wave/indie-hypes. Of ze het zelf nu willen of niet; hiertoe behoren ook The Pigeon Detectives. Wederom een leuke band met potentie en een prima album. Maar ik ken het liedje nu wel.