Muziek / Album

Nederlandse ontdekkingsreis

recensie: Silent Minority Sampler

In een tijd waarin mensen geloven dat het slecht gaat met de economie, wordt er uit angst minder geïnvesteerd. Kruideniers moeten hun handel door de prijzenoorlog opgeven, bouwbedrijven gaan op de fles, terwijl de Rotterdamse haven een overslag heeft die een piek in de boeken veroorzaakt. Er wordt voorzichtiger met geld omgesprongen. Platenmaatschappijen gaan voor zekerheid en stoppen minder geld in nieuw talent. Bandjes moeten meer in huis hebben en zich beter profileren om getekend te worden. Het label dat ze misschien daarbij kan helpen is het Groningse Silent Minority Records. Zij laten met hun sampler de grotere platenmaatschappijen zien wat er in eigen land te halen valt.

Het concept is niet nieuw en wordt vanuit meerdere hoeken in Nederland aangeboden: de sampler waarop allerlei bandjes zijn te horen, die nog te ontdekken zijn voor de grotere platenbonzen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de sampler van Stacey Records, de sampler van het Groningse Groverpop en de cd College Radio, het unsigned-project van het Nationaal Pop Instituut. Maar de Silent Minority Sampler van dit jonge Groningse label verdient aandacht, van pers en de muziekindustrie. Want hij is zeer de moeite waard om van het begin tot het einde te beluisteren.

Weggestopt

Er staan negentien bands op het plaatje, waar in één woord de beste omschrijving aan kan worden gegeven: diversiteit. Van Rock via subtiele dans naar postrock. Stevig, fijnzinnig, mooi, ingetogen, catchy en lekker. Het zijn geen overdreven superlatieven. Er zijn wat grotere namen als Coparck, Stuurbaard Bakkebaard en Whipster aan toegevoegd om de aandacht op het plaatje te vestigen. Ook zonder deze jongens moet iedereen toegeven dat het meer dan de moeite waard is. Een aantal namen stonden bijvoorbeeld al op de afgelopen editie van Noorderslag, zij het wat weggestopt in de veel te benauwde kelder van de Oosterpoort.

Divers

De cd explodeert meteen met Propeller, de nog steeds stilgehouden belofte uit Groningen. Het rockt nog even door met het Amsterdamse Blues Brother Castro, richting het op dit moment doorbrekende Lawn. Het Waitsy en Beefheart-achtige Pondertone geeft een interessante twist aan de cd. Oxol brengt met Forget de rust terug met het meest ingetogen nummer van de sampler. Benzine weet met Satisfy Me zich te nestelen in je hoofd, zonder dat je het er uit kunt, laat staan wilt krijgen. Audiotransparent geeft ook op deze plaat aan dat ze heel veel in hun mars hebben. Skip the Rush weet met wat ingrediënten van Tool de spanning nog een beetje uit te bouwen. Het Kinks-achtige LPG klinkt heerlijk rommelig en smaakt naar meer. De plaat wordt magistraal afgesloten door We vs. Death, met misschien wel het mooiste nummer van de sampler.

Trots

Een cd als deze moet de Nederlandse muziekbizz met beide handen aangrijpen. Dit is het beste wat Nederland op dit moment aan talent te bieden heeft. Dit zijn bands waar Nederland trots op mag zijn. Ze zijn de komende zomer terug te vinden op de Nederlandse festivals, want ze kunnen niet meer genegeerd worden. En geld stoppen in iets wat goed is, is nooit een slechte investering.

Showcase

Woensdag 21 januari is er een showcase van Silent Minority Records in Paradiso, Amsterdam, waarbij het label zich gaat presenteren aan het grote publiek met negen bands die allemaal op de sampler staan.