Muziek / Album

Gevarieerd conceptalbum

recensie: Knight Area - Realm of Shadows

Met Realm of Shadows begeeft Knight Area zich op het pad van de conceptalbums. Verhalen die nu eens niet eindigen met een geëigend happy end. Het derde album van deze Nederlandse progrockformatie luidt een nieuwe weg in, waarbij de losstaande composities van de voorgaande albums worden verruild voor één geheel. Een andere luisterervaring, en een ware muzikale belevenis voor de luisteraar die zich verdiept in het verhaal achter de composities.

De referenties die Knight Area oproept bij eerste beluistering zijn de oude albums van U.K. en Genesis. Dat komt vooral door zanger Mark Smit, al ontbeert hij de echte zeggingskracht van John Wetton en Peter Gabriel. Met dergelijke referenties is een duik in het verleden heel voor de hand liggend. Toch staat Knight Area heel erg in deze tijd; met lichte invloeden van metal en een vleugje gothic is de instrumentatie toch zeker eigentijds.

Het thema

~

 

Het thema van het Realm of Shadows is reïncarnatie. Het verhaal van de plaat is bedacht door zanger Mark Smit. De muziek is zoals gewoonlijk volledig van de hand van toetsenist Gerben Klazinga, die ook voor de twee voorgaande albums de muziek en de teksten schreef.

‘We wilden heel graag een conceptalbum maken. De nummers, zowel muziek als teksten, en de hoes moesten daarop aansluiten,’ vertelt drummer Pieter van Hoorn aan 8WEEKLY bij het overhandigen van een recensie-exemplaar. ‘Het album gaat over een donkere ziel die steeds een nieuwe plek zoekt om zijn ‘ding’ te doen. Als de persoon waarin hij huist eindig blijkt te zijn, gaat hij op zoek naar een nieuwe persoon. Dit overgaan naar steeds nieuwe slachtoffers om daarin te reïncarneren, kan maar niet doorbroken worden. Het album heeft dan ook geen happy end. Een van de composities gaat bijvoorbeeld over de verdrijving van de dorpsoudste, de medicijnman, uit een dorp. Hij de schuld krijgt van het werk van de donkere geest. Ondanks het albumconcept is er trouwens nog genoeg ruimte opengelaten, zodat ieder zijn eigen verhaal erin kan vinden.’

Gevarieerd

~


Het is niet verwonderlijk dat op dit derde album de zang centraal staat, als je kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van dit werkstuk. De muziek is echter ook welsprekend. Luister naar het openingsnummer ‘Ethernal’ om een mooie staalkaart krijgen van wat komen gaat op het album. De tweede song, ‘Antagony’, heeft een heerlijk dreigende drumroffel waarna de metalgitaren een brug slaan naar symfonische klanken. De composities variëren in lengte: soms klokken ze net twee minuten, maar er komen ook lange stukken van ruim vijf tot meer dan elf minuten voorbij. De songs vervelen geen enkel moment.

Als je de band vraagt naar hun invloeden, dan volgt er een behoorlijke lijst van namen uit de rock, symfo en progrock: Genesis, IQ, Dream Theater, Yes, Marillion, ELP, Queen, Rush, Opeth, Porcupine Tree, Arena, Camel en Pink Floyd. Deze afwisseling hoor je terug in de negen composities op het album.

Een album dat geschikt is voor de symfoliefhebbers van ‘vroeger’ maar dat ook uitstekend past in de hedendaagse progrock. Door zijn gevarieerdheid nodigt de plaat uit tot vele draaibeurten. Realm of Shadows is kwaliteit van Nederlandse bodem met internationale allure.

 

Knight Area live:

7 november: JJ Music House, Zoetermeer
13 november: Eclipsed Festival, Aschaffenburg (Duitsland)
20 november: Metropool, Hengelo
27 november: P3, Purmerend
12 december: The Stables, Boskoop