Muziek / Album

Duistere schoonheid

recensie: Lone Wolf - The Devil And I

De zon is net ondergegaan, de duisternis valt over het uitgestrekte woud dat tussen de met sneeuw bedekte bergtoppen ligt. Een eenzame wolf huilt in de avondschemering naar de juist verschenen volle maan. Dat is ongeveer de sfeer die het album The Devil And I oproept.

Het album The Devil And I is afkomstig van Lone Wolf. Lone Wolf is de naam die muzikant Paul Marshall zich onlangs heeft aangemeten nadat hij eerder in onder andere Rays Of Helios gespeeld had en onder eigen naam het album Vultures had uitgebracht.

Met Lone Wolf brengt Marshall een veel uitgebreider geluid dan voorheen. Het akoestische geluid van Vultures is vervangen door een breed scala aan instrumenten, waaronder een würlitzer, piano, drums, trompet en strijkers.

~

Mix

Het album opent muzikaal redelijk zorgeloos met de nummers ‘This Is War’ en ‘Keep Your Eyes On the Road’. Maar geleidelijk raakt de muziek meer in overeenstemming met de donkere teksten. Het tempo zakt en de geluiden worden ingetogener. Met songtitels als ‘We Could Use Your Blood’ en ‘Burried Beneath the Tiles’ mag dat dan ook geen wonder heten.

De muziek is een mix van onder meer Asia, Shearwater, Marillion, The Editors, The Killers, Fleet Foxes en Peter Gabriël. Melodieus met een donker randje vanwege uitspraken als ‘The demons are alive in her head’. Ondanks de duistere teksten is dit geen somber album. Door de melodieuze, welhaast tedere muziek is The Devil And I een rustige, ingetogen luisterervaring geworden. Een plaat die je langzaam opslorpt en in trance brengt. De rustige maar meeslepende muziek doet je de zwarte teksten bijna vergeten en geeft je een warm gevoel.

Zalvend en geruststellend
Dat goede gevoel wordt in eerste instantie veroorzaakt door het harmonieuze stemgeluid van zanger Paul Marshall. Zijn rustige en zuivere stem is zalvend en geruststellend, ondanks de tekstuele ellende. Marshalls stem is zo fijn om naar te luisteren, dat je al het andere vergeet. Voeg daar de vloeiende muziek aan toe, en je krijgt een zeer prettig album om naar te luisteren.

Luister deze plaat bij voorkeur ’s avonds in de schemering. Voor je het weet, slaak je onverstaanbare kreten richting de door de wolken schijnende maan. Door de muziek in vervoering gebracht, komen je oerdriften boven en voel je je een eenzame luisteraar temidden van de uitgestrekte muzikale wildernis. Met The Devil And I is het leven goed, ondanks de duistere zijde ervan.