Muziek / Album

Achtergrondmuziekje

recensie: Badly Drawn Boy - Is There Nothing We Could Do?

.

De soundtrack voor de film

~


Op Is There Nothing We Could Do? worden we helaas niet zo verwend als zeven jaar eerder op de soundtrack van About a Boy. Het gaat hier niet zozeer om een verschil in kwaliteit als wel een verschil in variatie op de afzonderlijke albums. About a Boy is een cd waarop rustige pianonummers perfect worden afgewisseld met meer bombastische of uptempo nummers. Een buitengewoon muzikaal werkstuk dat van begin tot eind kan boeien. Eentje met vele hoogtepunten, waarop elk geluidje een afgewogen keuze lijkt te zijn.  

Muzikaal doet het meest recente album van Badly Drawn Boy niet veel onder voor About a Boy of een van de andere vier cd’s van zijn hand. Wat gaat er dan toch mis? Is There Nothing We Could Do? is vooral een vlak album geworden. Het ontbreekt aan afwisseling. Elk nummer lijkt op het nummer ervoor en zelfs na meer dan tien luisterbeurten is er nog geen nummer blijven hangen. Mooie muziek, dat zeker, maar vooral veel van hetzelfde. Daarmee klinkt het album vooral als een lekker achtergrondmuziekje voor op de zondagmiddag.

Sfeervolle filmmuziek


Stuk voor stuk zijn de nummers op Goughs laatste werk mooie tastbare composities. Mooie detaillistische ‘kleine’ nummers, waarin het combinatiespel van gitaar en piano als vanouds uitmuntend is. De toevoeging van strings, viool, cello en trompet maken de nummers compleet en zorgen voor dat extra filmische laagje. Filmmuziek is het dan ook zeker, maar voor een opzichzelfstaand album werkt de muziek wat minder: het geheel is te traag en de cd blijft te veel hangen in het scheppen van sferen alleen. Is There Nothing We Could Do? komt niet lekker op gang en als het één ding bewijst is het wel dat muziek die op het witte doek misschien wel werkt, niet altijd hoeft te overtuigen op cd.