8WEEKLY

Beter van niet

Artikel:

G. de Vader – Schepper en architect van hemel en aarde. Veel komt je Hem niet meer tegen, maar nu is Hij terug. Na Kruimeltje, De kameleon, De tweeling en Phileine is ook Hij verfilmd. Wekelijks zendt de RVU een registratie van Zijn cursus Beter van niet uit. Ontmoedigingscursus en anti-lifestyleprogramma, zoals het persbericht meldt.

~

Benieuwd wat de alwetende G. op zijn oude dag nog met de gemiddelde sterveling wil delen, zat ik woensdagavond met kladblok en al in aanslag. Levenservaring moet je immers koesteren, en van het verleden kun je alleen maar leren, zeggen ouden van dagen altijd. G. bleek afgelopen woensdag echter niet op zijn sterkst: het kabbelde allemaal een beetje voort, en op enig historisch besef was G. niet te betrappen.

Iedere week bekijkt Hij een specifiek onderwerp, waar Hij Zijn eigen licht over laat schijnen. De eerste cursusdag was ‘de vakantie’ onderwerp van Zijn toorn. Volgens G. is uit onderzoek gebleken dat de mensheid een vijftal redenen heeft om met vakantie te gaan: verbreding van de culturele horizon, lekker uitrusten, bijzondere dingen meemaken, tijd voor elkaar hebben, en tot slot is het gewoon leuk. Klinkt overtuigend, maar G. weet nóg overtuigender alle vijf de argumenten te ontkrachten.

~

Zo blijkt uit interviews op Schiphol dat mensen niets weten van het land waar ze zojuist op vakantie zijn geweest, vertelt een medewerker van de ANWB alarmcentrale dat de meeste vakantiegangers alleen maar gestrest raken en zijn de ‘bijzondere dingen’ meestal bosbranden of overstromingen. Noem dat nog maar eens leuk. Daarnaast is vakantie met je naasten, die je de rest van het jaar alleen tijdens het avondeten ziet, allesbehalve prettig. G. illustreert dat met een verhaal over een uitje van hem en de Heilige Geest naar Lourdes. Opeens zaten ze een paar weken samen in een klein tentje, wat gegarandeerd tot ruzie leidde.

Daar laat ieder historisch bewustzijn G. echter in de steek. Hij was immers degene die Noach met duizenden dieren en, erger nog, vrouw en kinderen een jaar lang in een kleine boot liet wonen. Eveneens was Hij de God die Mozes en alle Israëlieten veertig jaar lang door de woestijn liet dwalen. En reken er maar niet op dat ze daar dagelijks in een oase overnachtten en erotische massages van mooie bedoeïnenvrouwen kregen. De behoefte te kamperen is niet meer dan een uitwas die de moderne mens aan Zijn grillen heeft overgehouden.

Alles leuk en aardig, maar het gaat natuurlijk om de vermakelijkheid van het programma. De RVU, de educatieve omroep, begeeft zich met Beter van niet immers op het grappige pad. G. de Vader wordt gespeeld door Erik van Muiswinkel, de teksten zijn geschreven door Jeroen van Merwijk. Een duo dat garant zou moeten staan voor goede grappen en scherpzinnige analyses enerzijds, en trage en mooie volzinnen anderzijds. Maar in de eerste aflevering kwamen beide kanten te weinig aan bod. Grappen waren er niet veel en volzinnen bleven achter bij het verwachte niveau. Wel waren enkele analyses aardig, maar dat was te weinig om het programma te kunnen dragen. Het is te hopen dat Van Muiswinkel en zijn team de serie komende weken weten aan te scherpen, anders kun je in het half uur dat Beter van niet duurt beter de Bijbel lezen. Dat is zeker zo educatief.

Prijsvraag

~

Bij de cusrsus hoort een aardige gimmick: de uit Noord-Europees hardhout gesneden Beter van niet-stempel. Wij verloten drie van deze prachtige stempels onder de origineelste antwoorden op de vraag: “Wat had G. de Vader beter niet kunnen doen?” Duik dus nog eens in je geheugen, of de Bijbel, en wees creatief.

Antwoord:
Voornaam:
Achternaam:
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Emailadres:
 Abonneer mij gratis op 8WEEKLY.

Om is hogere sferen te blijven, kijkt Mark Hospers volgende week naar het nieuwe NCRV programma Spiritus. Ook doet hij bijbehorende internettest, waar uit blijkt welke religie bij hem past.

G. de Vader geeft nog vijf cursussen, allen uitgezonden op woensdag van 21.30 tot 21.55.

Ten slotte is het wellicht aardig om te vermelden dat er hier een interview met G. de Vader te lezen is.

Spiritus
iedere maandag, 22.30 uur, Ned. 1