Muziek / Album

Blues met country?

recensie: Ian Siegal - The Skinny

Ian Siegal opent The Skinny met het titelnummer en zet zo de toon voor een album vol stuwende, vet geproduceerde blues.

Liefhebbers van Ian Siegal weten dat hij de blues zingt en speelt vanuit zijn hart; techniek is ondergeschikt aan gevoel. Wie hem live heeft gezien, weet dat de man er helemaal in opgaat. Siegal geeft ook ruimte aan andere muzikanten: toen hij niet in staat was om gitaar te spelen vanwege een gebroken arm, deed hij een stapje terug en genoot van het gitaarspel van invaller Dusty Ciggaar. Op The Skinny neemt Ian Siegal gelukkig zelf weer de gitaar ter hand.

Magisch elixer

~

The Skinny is het product van een bluesman in hart en nieren die beïnvloed is door de muziek van de noordelijke Mississippi. Drummer en producer Cody Dickinson is een van de oprichters van North Mississippi Allstars; zo wordt onversneden blues vermengd met de country van de Mississippi. Het resultaat is een mooi doorleefd werkstuk, met teksten over verloren liefdes, teruggevonden liefdes, onbeantwoorde verlangens en de zwakheid van de mens.

Het album is in de studio’s van Zebra Ranch (die gebouwd zijn door de vader van Dickinson) voorzien van een low-fi geluid dat uitstekend past bij de atmosfeer van de composities. Luister naar het bezwerende ‘Hound Dog In The Manger’ en het gevoel is direct duidelijk. De duivel kijkt vanuit zijn hok mee en ziet hoe blues en country worden vermengd tot een magisch elixer voor de oren. In de begeleidingsband The Youngest Sons speelt de jongste zoon van veteraan R.L. Burnside op bas. Er zijn gastoptredens van Alvin Youngblood Heart, Andre Turner en Duwayne Burnside.

Ingehouden snelheid
Ian Siegal laat met The Skinny een nieuwe loot aan zijn blues-boom groeien. De landelijke sferen van de Mississippi kleuren het venijn van de blues iets zachter, maar niet minder krachtig. De muziek blijft uit het hart komen. Toch is het stevige geluid van Broadside ingeruild voor een meer bedeesde uitvoering. ‘Picnic Jam’ doet denken aan het stampen met de wandelstok en ook in ‘Devil’s in the Details’ horen we Siegal en the Youngest Sons met ingehouden snelheid spelen. Het is niet slechter, wel anders.

Siegal laat op Skinny horen dat hij ook gevarieerde blues kan maken. Dat is gedurfd en getuigt van creativiteit. Ook toont hij lef door de leadvocalen aan een ander te laten: Carry Burnside zingt in ‘Picnic Jam’ en ‘Carry’s Nite Out’. Siegal kiest op die momenten voor een bescheiden rol. Skinny is een warm country- en bluesalbum met de nadruk op blues. Dat kan ook niet anders met Ian Siegal in de hoofdrol.

Ian Siegal kun je 20 augustus live bewonderen tijdens het het Drijf in Blues Festival te Giethoorn. Hier is alvast een voorproefje:

8WEEKLY MediaPlayer