Theater

Prangende tepels en rimpelsauriërs

recensie: Jochem Myjer - Adéhadé

“Hoe kom je zo druk, hoe kom je zo druk, hoe kom je zo druk!” Dit lijkt de rode lijn te zijn in het optreden van Jochem Myjer. Adéhadé, zijn tweede theaterprogramma, heeft een razend tempo en is erg afwisselend. Myjer schiet van interessante woordspelingen, naar mooi cabaret, naar goede liedjes en dit allemaal vooral in een hoge snelheid. Sinds deze maand staat hij op het podium met zijn nieuwe show Yeee-haa! en na het kijken van zijn vorige voorstelling op deze DVD krijg je daar direct al zin in.

~

Myjer is in 1977 geboren in Leiden. Zijn studie biologie in Groningen blijkt echter toch niet te zijn wat hij wil, en uiteindelijk belandt hij weer in zijn geboorteplaats. In 1997 speelt hij tijdens het Groninger Studenten Cabaretfestival de hele Stadsschouwburg plat. De winst van dit gerenommeerde festival zorgt er dan ook voor dat hij in 1998 begint te toeren met zijn eerste show Gegabber. De volwassen opvolger van deze show Adéhadé is nu op DVD uitgebracht.

‘Broekie’

~

Als er een optreden van een cabaretier in een klein afzetgebied als Nederland op DVD verschijnt is dit optreden vaak al een gegarandeerd succes. Het zal dan ook niemand verbazen dat het optreden van Jochem Myjer erg goed is. Hij is theatraal sterk en weet mooie uitdrukkingen op zijn gezicht te toveren, maar is bovenal heel grappig. Hij heeft niet de illusie dat hij inhoudelijk mensen diepere gedachten mee kan geven als ‘broekie’ zo zei hij ooit in een interview met BNN, dat ook op deze schijf staat, maar hij wil zorgen dat mensen een leuke avond hebben. Dat lukt hem uitstekend.

Prangende tepels

Het cabaret van Jochem Myjer bestaat hoofdzakelijk uit een groot verbaal deel, maar hij maakt ook veelvuldig gebruik van alle beschikbare theatertechnieken om zijn verhaal kracht bij te zetten. Wat vooral duidelijk naar voren komt, is het fysieke deel van het cabaret. Myjer is in staat met zijn lichaam bewegingen te maken die er zelfs in ‘slow motion’ nog snel uit zien. Zo speelt hij op een gegeven moment een vrouw van wie de biologische klok al enige tijd tikt. De manier waarop hij de rammelende eierstokken en haar prangende tepels portretteert is subliem.

Sympathiek

Deze leuke, jonge cabaretier kan het ver schoppen in de toekomst, mede dankzij zijn voordurend sympathieke indruk die hij weet achter te laten. Als hij het over bejaarden als ‘rimpelsauriërs’ heeft dan klinkt dat grappig en niet lomp. Vergelijk het met een rijksdaalder onderspuitende Hans Teeuwen: Teeuwen is bot, maar Myjer blijft sympathiek. Deze karaktereigenschap maakt dat hij een veel breder publiek zal aanspreken dan enkel jongeren. Wat mij betreft is hij een waardige opvolger voor Herman Finkers. Leuk cabaret voor de hele familie.

Nieuwe generatie

Als je regelmatig een cabaretvoorstelling ziet, wordt zelfs een natuurlijk goedlachs iemand als ikzelf iets zuurder. Mijn lezer verwacht ook van mij dat ik een voorstelling kritisch zal bekijken. Bij Jochem Myjer zaten mijn mondhoeken echter weer ruim een half uur op hun oude plek, niet ver van mijn oorlelletje. Geen grote verhalen, geen bombastische liederen met overdreven dramatiek die slechts dienen om de grappen beter uit te laten komen. Myjer ramt door, loopt door en praat door. Hij werkt naar een visuele climax toe en heeft leuke verbindende elementen zoals een flitspaal en zijn klikken met de tong. Wat hij laat zien is duidelijk cabaret van een nieuwe, jonge generatie. Niet bot en lomp, maar gewoon erg grappig.