Boeken / Non-fictie

Voorpret in de aanslag

recensie: Michael Boogerd en Maarten Scholten - Handboek Tour de France 2012

~

• 8WEEKLY besteedt deze zomer extra aandacht aan sport met wekelijks nieuwe recensies over sportboeken. In aanloop naar de Tour de France, die eind deze maand begint, een bespreking van het Handboek Tour de France 2012. Links naar meer recensies over sportboeken vind je onder aan deze recensie. •

Met de gigantische sportzomer in het vooruitzicht, zou je bijna de Tour vergeten. Het wielerspektakel dat duurt van 30 juni tot 22 juli lijkt een mooie nazit na het Europese kampioenschap voetbal en een uitstekend opwarmertje richting Olympische Spelen. Maar voor de echte liefhebber gaat er niets boven de Tour.

Met de gigantische sportzomer in het vooruitzicht, zou je bijna de Tour vergeten. Het wielerspektakel dat duurt van 30 juni tot 22 juli lijkt een mooie nazit na het Europese kampioenschap voetbal en een uitstekend opwarmertje richting Olympische Spelen. Maar voor de echte liefhebber gaat er niets boven de Tour.

Buiten twee Wereldoorlogen stopt de Tour voor niets en niemand. Maar wat is de schoonheid van het drie weken lang volgen van een peloton zwoegende mannen op een fiets? Wat is het mooie aan vijf uren lang kijken naar een etappe die eindigt in een massasprint? Deze vragen doen denken aan een vraag die een leerling ooit stelde aan Augustinus: ‘Wat deed God voordat Hij hemel en aarde schiep?’ ‘Toen was Hij bezig met het inrichten van de hel, voor lieden die zulke vragen stellen’, antwoordde Augustinus toen. De hel is wat zwaar bestraft voor tournaïevelingen, maar feit is dat de liefde voor de Ronde van Frankrijk – die sinds 1903 verreden wordt – nauwelijks is uit te leggen. Het Handboek Tour de France 2012 prijst zich aan als een boek voor alle wielerliefhebbers, maar misschien zouden ook de ongelovigen dit boek moeten aanschaffen. Het is namelijk een uitstekende inwijding in allerlei tourgeheimen.

Curieuze verhalen
Zo biedt het handboek een overzicht van alle te rijden etappes, worden favorieten voor de gele (beste in het algemeen klassement), groene (beste sprinter) en bolletjestrui (beste klimmer) besproken en ontbreekt het uiteraard niet aan de nodige cijfers en statistieken.

Het overzicht van de etappes beslaat het grootste gedeelte van het boek. Iedere etappe wordt aanstekelijk besproken door Michael Boogerd en opgeluisterd met uitleg van wielertaal (kwakken, wringen, grasmaaien) en de nodige anekdotes en curieuze verhalen. Soms doet het zelfs een heel klein beetje denken aan de vertellingen van wijlen Jean Nelissen, die altijd wel een blik weetjes open kon trekken over schijnbaar onbelangrijke details. Verschillende verhalen blijken echter te zijn vertaald uit een Noors boek getiteld Røff guide til Tour de France 2011, dat model lijkt te hebben gestaan voor deze editie. Het zou sterker zijn geweest als de heren zich hadden beroepen op onze eigen nationale wielerencyclopedieën (Van Mart Smeets tot Dries van Agt). Dat had het boek extra bijzonder gemaakt. Maar gelet op de uitgave is het niet onbegrijpelijk dat voor een te behappen vorm is gekozen.

Waarde
Het boek zal waarschijnlijk pas tijdens de Tour zelf zijn werkelijke waarde bewijzen. Vlak voor of gedurende de etappe moet het heerlijk zijn om even een overzicht bij de hand te hebben van wat er allemaal staat te gebeuren. Je kunt zelfs de show stelen door net te doen alsof je voor de vuist weg allerlei feiten en historische verhalen over de rit paraat hebt.

Nadeel is natuurlijk dat het een typisch 2012 gehalte heeft. Volgend jaar zul je de 2013-editie moeten aanschaffen en voor je het weet zit je met een berg gedateerde handboeken in je kast. Maar als dat met wijnboekjes kan, dan toch zeker met tourboeken. Voor de echte sportliefhebber maakt dat natuurlijk allemaal niet uit. Die zit ongetwijfeld al met het handboek Olympische Spelen 2012 en de Panini-plaatjes op schoot zich te verheugen op wat een fantastische sportzomer lijkt te gaan worden. Het Handboek Tour de France 2012 past daar uitstekend bij.

Lees nog meer over sport op 8WEEKLY:
Michiel van Egmond – Gijp
Hugo Camps, Johan Derksen, Michel van Egmond, et al. – Bert van Marwijk. Het levensverhaal. De werkwijze
Maarten Moll – Wat een goal!