8WEEKLY

Tweetakt, 22 maart

Artikel: De eerste kennismaking

Theaterfestival Tweetakt is weer begonnen. Van 22 maart tot 7 april kan er in Utrecht weer volop genoten worden van theater, muziek, dans, cabaret en games. 8WEEKLY is er weer bij om de sfeer te snuiven en de acts te bezichtigen en voor het nageslacht vast te leggen met woord en beeld.

Zaterdag | Zondag | Maandag | Interview

Op de openingsavond wilden we ons storten op Danse étoffée sur musique déguisée waarin een pianist een van de beroemdste muziekstukken van componist John Cage speelt: ‘Sonates en tussenspel voor geprepareerde piano’. En waarbij de danser in de voorstelling ook geprepareerd is. Klinkt interessant, maar helaas is deze voorstelling al tot de nok toe gevuld. Dan maar naar de musicaltoneelvoorstelling Home Cooking van Phi Nguyen.

Please, no press!
Home Cooking is een voorstelling over de zoektocht naar een verloren thuis en de heimwee die je onderweg vindt. Musicalster Na-Young Jeon (Miss Saigon, High School Musical) en amateurcabaretier Barry Huijbrechts. Maar de heimwee die toeslaat is alleen bij mezelf terug te vinden aangezien men hier bij de eerste voorstelling geen pers aanwezig wenst te hebben. Dan misschien maar naar Horror? Een voorstelling die je uitsluitend op eigen risico mag bezoeken en die voldoet aan de Nederlandse horrorvoorschriften. Maar ook deze helletocht blijft ons bespaard. Wederom omdat de eerste voorstelling zonder pers aan ons voorbij trekt.

Dan hebben we gelukkig onze laatste troef nog achter de hand: De Kift. Dan maar geen drie voorstellingen deze avond, maar gewoon alleen de afsluitende hoofdact. Gelukkig draait deze band al vijfentwintig jaar mee in het vak, dus hier kan geen sprake zijn van een eerste voorstelling. We hebben dan ook vrij toegang tot deze energieke, theatrale fanfare-punkband. We gaan er dan maar eens goed voor staan. Het is tenslotte onze enige kans van vanavond op een eerste kennismaking met het Tweetaktfestival deze avond.

De jeugd heeft de toekomst

~

En de band stelt ons niet teleur. Hoewel de bandleden niet meer de allerjongsten zijn in het muziekvak, spettert de levenslust nog immer van hun optreden. De theatrale, poëtische teksten worden vol enthousiasme de zaal ingeslingerd en voorzien van de typische De Kift-klanken terwijl ze hun jubileumshow Proost Trouwe Vrienden ter gehore brengen. Het publiek bestaat de gehele avond uit louter glimlachende gezichten en wiebelende voeten.

De combinatie van literaire teksten, hoempapa-deuntjes, a-tonale punkgeluiden en chaos werkt aanstekelijk. Hoewel deze mannen al vijfentwintig jaar samen muziek maken lijkt het nog steeds alsof ze voor het eerst op het podium staan. Niet wat betreft hun muziek: die is tot in de puntjes verzorgd, maar wel wat betreft het enthousiasme. Alsof ze niet bezig zijn met een jubileumvoorstelling op het podium van Tweetakt, maar in Lutjebroek in een klein bruin café voor een paar lokale drinkebroeders hun weg naar de top proberen te spelen. Deze ‘oudjes’ barsten van het jeugdige enthousiasme.

Geslaagd begin

~


De liedjes van Vlaskoorts en Koper die de band in deze jubileumvoorstelling ten gehore hebben gebracht, hebben de koude avond ver teruggedrongen en de muziektent Muziekcaseta van Tweetakt van een aangenaam warm temperatuurtje voorzien. De Kift was een zeer aangename eerste kennismaking met Tweetakt, editie 2013. Nog twee weken festival te gaan en nu al een geslaagd gevoel. Waarvoor dank Tweetakt en De Kift!