Muziek / Album

Patchwork

recensie: Bastille - VS. Other People’s Heartache PT III

Zoals de Fransen in 1789 de Bastille bestormden, zo bestormde de gelijknamige Britse band in 2013 de hitlijsten met hun monsterhit ‘Pompeii’. Nu, meer dan een jaar later, brengen ze VS. Other People’s Heartache PT III uit. Met deze derde mixtape laat Bastille wederom zien dat ze geen eendagsvlieg zijn.

Lapjesdeken


VS. komt voort uit samenwerking met artiesten zoals Haim, Angel Haze en Skunk Anansie. Het resultaat is een patchwork, zoals Dan Smith – de zanger van Bastille – het zelf omschreef.  Een omschrijving die na het beluisteren van het album perfect blijkt gekozen. Zo heeft ieder nummer duidelijke invloeden van de artiesten waarmee Bastille heeft samengewerkt. Een mooi voorbeeld is het nummer ‘Bite Down’, waarvoor Bastille samenwerkte met de drie Amerikaanse zussen die samen de band Haim vormen. Vooral de gitaarrif in het intro zou absoluut niet misstaan op een album van deze drie zussen. Het nummer ‘Fall Into Your Arms’ is van een heel ander kaliber: een prachtige ballade waarin de band wordt begeleid door het Gemma Sharples Quartet. Het klassieke geluid van de violen contrasteert mooi met de stem van Smith, die hierdoor extra krachtig klinkt.

Geen eendagsvlieg


Het is duidelijk dat Bastille niet van plan is om te blijven hangen in de hype rondom hun debuutalbum Bad Blood. Waar sommige bands de neiging hebben om zich vast te houden aan het eerste succes, is Bastille niet bang om te experimenteren met nieuw geluid. De mixtapes blijken hiervoor een perfecte speelplaats te zijn. Door dit experimentele karakter zijn de nummers van VS. Other People’s Heartache PT III misschien ook wat minder toegankelijk en alternatiever dan de nummers van Bad Blood. Dit maakt daarentegen wel dat de mixtape interessanter is om naar te luisteren: zelfs na herhaaldelijk afspelen, blijven de nummers je verrassen.

Onduidelijk is of VS. Other People’s Heartache PT III het laatste deel uit de serie is, of dat Bastille al plannen heeft voor een PT IV. Mocht de band hierna terugkeren naar de studio om te sleutelen aan een tweede album, dan zullen ongetwijfeld de invloeden van deze mixtapes terug te horen zijn; en dat belooft veel goeds. Want het mag dan een lapjesdeken zijn, het zit Bastille in ieder geval als gegoten.