Film / Achtergrond
special: Wie is hij en wat doet hij?

John Cusack

Deze week gaat America’s Sweethearts in premiere, met in de hoofdrollen Julia Roberts, Catherina Zeta-Jones en John Cusack. Cusack is eigenlijk maar een vreemde vogel. Hoewel zo’n beetje iedere filmfreak hem kent zijn er maar weinig big-budgetfilms met zijn naam op de titelrol. De duurste films waarin Cusack in heeft geacteerd zijn Con Air en the Thin Red Line, en dat zijn volgens kenners niet zijn beste rollen. Tijd dus om een nadere blik op John te werpen.

Showbizz en acteren zijn hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader Dick en vooral zijn zus Joan (Working Girl, Runaway Bride) gingen hem voor. Al op zijn twaalfde stond John op de planken van Chicago’s Piven Theatre Workshop en speelde daar in diverse stukken. Cusack’s filmdebuut was diep in de jaren tachtig met enkele tienerfilms als Class (1983), The Sure Thing (eerste echte hoofdrol, 1985), Stand By Me (1985) en het waargebeurde honkbaldrama Eight Men Out (1988).

Na enigszins naam gemaakt te hebben voor zichzelf kon hij eindelijk wat kieskeuriger worden en hoefde hij niet meer op alles wat hem aangeboden werd in te gaan. Hierdoor begon John al snel op te vallen als iemand met een neus voor een bijzondere film. Na het relatief succesvolle The Grifters (1990) hield hij zich een tijdje vooral bezig met zijn eigen theatergroep The New Criminals. In 1997 breidde hij deze groep uit met New Crime Productions, om eigen onafhankelijke films te produceren.

~

Het eerste product van New Crime Productions was Grosse Pointe Blank (1997) en bleek meteen een schot in de roos. Het verhaal gaat over een huurmoordenaar die terugkeer naar zijn geboortestad voor een High School reunie. De bizarre galgenhumor en het ingetogen acteer werk van Cusack sprak een hoop mensen aan, en gaf een zekere kwaliteits status aan de naam Cusack. Als hij op een filmrol stond, dan zat het wel goed. Om toch wat meer geld in het laatje te krijgen nam hij daarna een rol aan in het bombastische Con Air (1997) van Jerry Bruckheimer, iets wat sommigen in het ‘indie’ wereldje hem kwalijk namen.

Zijn status werd echter volledig hersteld met Being John Malkovich (1999). Zijn keuze voor deze film onderstreepte eens te meer zijn voorkeur voor originele projecten en leverde hem veel lof op. Zijn tweede New Crime-productie, High Fidelity (2000), naar een boek van Nick Hornby, zou dit alleen maar verbeteren. Cusack schreef voor een groot deel zelf het script en vertolkte de hoofdrol, een cynische platenverkoper die zijn leven en relaties opdeelt in top 5-lijstjes.

Of Cusack met America’s Sweethearts weer een schot in de roos heeft valt zeer te bezien. Eén van zijn grootste problemen is dat hem vaak verweten wordt steeds hetzelfde typetje op te voeren. Cusack is echter gewoon Cusack, en dat is voor zijn fans meer dan genoeg.