Muziek / Album

Voetjes van de vloer

recensie: HIT ME TV - HIT ME TV

.

Het klínkt als de Duran Duran van de jaren tachtig, gecombineerd met Billy Joels River of Dreams en met een vleugje van The Killers. Maar het ís een nieuwe Nederlandse indiepopband uit Amsterdam. Soms zijn dingen niet wat ze lijken en soms levert dat hele lekkere muziek op. HIT ME TV is nieuw, maar stiekem ook weer niet.

~

Sprookje: er was eens een band genaamd Skip the Rush. Ze hadden een bescheiden bekendheid behaald bij een nog bescheidener publiek met hun The Elephant Song. Maar op een dag sloeg het noodlot toe. De band verloor een gitarist. Gelukkig kwam daarvoor in de plaats een synthesizer zijn diensten aanbieden. De groep was hier zeer verheugd over en wilde deze blijde gebeurtenis luister bijzetten door een feestelijke naamswijziging. En zo was een nieuwe band geboren: HIT ME TV.

En daarmee is het sprookje nog niet afgelopen, want de titelloze debuutcd is een lust voor het oor. Het door Frank Duchêne (Soulwax, Mintzkov, Ozark Henry) geproduceerde album staat als een huis. De inbreng van electro-invloeden zal de groep geen windeieren leggen. Lekkere dansbare indiepop is het resultaat. Een resultaat dat ook 3FM is opgevallen. De single Maybe The Dancefloor doet het goed op de nationale radiozender en de band had al een gezellig onderonsje met Giel Beelen. Het sprookje lijkt dus in volle gang.

Opbouw

Maar de cd bevat meer van dit soort catchy tunes. Luister maar eens naar het openingsnummer van het album, Not A Real Talent en het daarop volgende Nice Guys. Met de single Maybe The Dancefloor daar weer op volgend heb je een trio topnummers bij de hand die een geweldige opening vormen van de cd. Tegen de tijd dat je het gevoeligere vierde nummer Stars hebt bereikt ben je wel toe aan een rustpunt. Tijd om het danszweet even op te laten drogen. Een nummer dat je doet beseffen wat je onbewust al lang had opgemerkt: de stem van zanger Jaap Warmenhoven is een waar juweeltje. Wat een heerlijke, zuivere stem. Zowel in de snelle, ruigere nummers als in de rustige ingetogen liedjes komt hij geheel tot zijn recht. Een genot om naar te luisteren.

fotografie: Sofie Knijff
fotografie: Sofie Knijff

En dan is er die vergelijking met Billy Joel. Beluister A Public Thing en alles valt op zijn plaats. De sfeer van dit nummer doet je direct terugdenken aan Joels album River Of Dreams. Warmenhovens stem is misschien standaard iets hoger dan die van Joel, maar de intonatie komt wel héél erg in de buurt van die van Billy Joel. Wat tevens een indicatie is van het goede Engels van de zanger Jaap Warmenhoven. Dit bandje is in alle opzichten on-Nederlands goed, om maar eens een cliché te gebruiken.

Dansen

Eigenlijk valt er over deze plaat weinig meer te zeggen dan dat het een steengoed debuut is met heerlijke, dansbare indiepopnummers, ondersteund door een prachtstem. De enige manier waarop je dit album recht kunt doen is door het te beluisteren. Of pik een optreden van de band mee. Ook live schijnen ze hun mannetje te staan. Dus surely hit the dancefloor en beweeg dat lijf op de lekkere tonen van deze nieuwe Nederlandse belofte die zich nu al waar gemaakt heeft.

HIT ME TV treedt de komende tijd vaak op, onder meer op de volgende data:

5 juni, Paradiso, Amsterdam
14 juni, The Music In My Head, Den Haag
16 juni, Oosterpoort, Groningen
18 juni, Paard van Troje, Den Haag
20 juni, Tivoli, Utrecht
23 juni, Doornroosje, Nijmegen
9 augustus, Waterpop Festival, Wateringen