Film / Films

Ik wil jouw vriend niet zijn

recensie: The Social Network

Mark Zuckerberg zit in de openingsscène van The Social Network in een kroeg met zijn vriendin Erica Albright. Eerst is het nog gezellig, maar al snel neemt het gesprek een grimmige toon aan en besluit Erica Mark te dumpen. Maar niet voordat ze hem nog een sneer meegeeft: ‘Je zal altijd denken dat meisjes je zullen mijden omdat je een nerd bent, Mark. Maar dat is gewoon niet waar. Meisjes zullen je mijden omdat je een klootzak bent.’ Welkom in de wereld van Aaron Sorkin.

 

Sorkin is de bejubelde bedenker van de televisieserie The West Wing en stond aan de basis van The Social Network, de film waar de afgelopen maanden al zoveel over is gezegd en geschreven. Veel mensen vroegen zich af hoe een film over de oprichting van Facebook in hemelsnaam interessant kon worden, maar die scepsis was (naar nu blijkt) onterecht, met name door een uitstekend opgebouwd scenario dat het tempo zeer hoog houdt. 

Dronken bui

~

Nadat Mark is gedumpt door Erica, kruipt de 19-jarige hacker in een dronken bui achter zijn computer om de website Facemash op te richten, waarop twee vrouwelijke studentes naast elkaar staan afgebeeld en de gebruikers met een druk op de knop kunnen bepalen wie het aantrekkelijkst is. Het idee slaat in als een bom op Harvard, en Mark is opeens een geliefde (door de mannen) en gehate (door de vrouwen) persoonlijkheid. 

Vanaf dat moment begint de bal te rollen. Zuckerberg bouwt het idee van Facemash uit tot The Facebook, samen met zijn partner Eduardo Saverin die de site in de begindagen financiert. Het leuke is echter dat The Social Network die ontwikkeling niet lineair in beeld brengt, maar drie verschillende versies van het verhaal opvoert, van Zuckerberg zelf, zijn gebrouilleerde partner Saverin en de gebroeders Winklevoss, die beweren dat Zuckerberg het idee van Facebook van hen heeft gejat.  

~

Wat Aaron Sorkin heel goed heeft begrepen is dat om een film over Facebook interessant te houden, er meer te beleven moet zijn dan sociaal gestoorde studenten die druk achter hun computerscherm bezig zijn, hoewel dat soort momenten ook in de film zitten. En daarom was de keuze voor David Fincher als regisseur ook zo’n gelukkige. Fincher (Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button) staat bekend als regisseur die wel eens de neiging heeft de vorm te laten prevaleren boven de inhoud, maar cijfert zichzelf in The Social Network meer dan anders weg in dienst van het voortreffelijke scenario, terwijl hij toch zijn eigen stempel op de film weet te drukken. De stijl, de snelheid en de vormgeving van The Social Network ademen David Fincher, met als hoogtepunt een scène waarin de gebroeders Winklevoss (overigens met behulp van digitale trucage gespeeld door een acteur) meedoen aan een roeiwedstrijd. Typisch Fincher; misschien overbodig, maar wel erg fijn om naar te kijken. 

Actueel

Ondanks dat een verhaal over de oprichting van Facebook, met vandaag de dag meer dan een half miljard gebruikers, een zeer actuele film lijkt te impliceren heeft The Social Network ook een tweede dimensie. In de basis is dit namelijk een klassiek verhaal over een man met een doel in zijn leven, die bereid is alle obstakels die hij op zijn weg tegenkomt zonder mededogen uit de weg te ruimen. De film maakt het punt dat Zuckerberg doordat hij door Erica is gedumpt Facebook opricht en hoewel dat niet helemaal lijkt te stroken met de werkelijkheid (Zuckerberg heeft al sinds hij begon met studeren dezelfde vriendin), is het wel een effectief middel om de drive van het personage mee te verklaren.

~

Zuckerberg (in de film) wil niets liever dan populair zijn, uit jaloezie jegens de prestigieuze studentenclubs waar hij nooit inkwam. Hij wil de wereld veranderen vanuit zijn studentenkamer en de man worden die achter de schermen aan de touwtjes trekt. Alles om maar te laten zien dat hij er is. Op zijn eerste business card als directeur van Facebook staat: I’m CEO, bitch. Ja, hij is de directeur, heeft duizenden interactieve vrienden, maar heeft de enige echte vriend die hij ooit heeft gehad keihard verraden. En dat is de gedachte die blijft hangen als Mark Zuckerberg aan het eind van The Social Network misschien wel eenzamer is dan hij ooit is geweest.